Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas omsorg ger de äldre guldkant

/
  • Kenan Ljuskovic fixar mackorna i det lilla köket.
  • En söndag gjorde alla sina egna personliga muggar.
  • Maj Östergren var väldigt nöjd med sin varma macka. Hon ser fram emot när Lina Strömsten och de andra från Ung Omsorg kommer.
  • Alf Bergengren jobbade vid järnvägen när han var lite yngre. Han har mycket att berätta om hur det var förr i tiden.
  • Agustine Kajue går i nian och har jobbat inom Ung Omsorg i ett år. Liliaan Jonsson är glad över att få hans hjälp.
  • Ingrid och Kurt Tegerström i samspråk med Frida Fagerström och Omar Sabha.   – Det är roligt när de kommer och att få komma ut från rummet, tycker Ingrid.
  • Frida Fagerström jobbat för Ung Omsorg i några år men nu tar hennes jobb för mycket tid. Men hon tycker om

– Åh, guu vad gott det var!
Maj Östergren mumsar förtjust i sig sin varma macka som hon gjort tillsammans med ett gäng ungdomar. Varje söndag kommer ungdomarna och piggar upp tillvaron för Maj och de andra som bor på Vardaga på Brynäs.

Annons

Frida Fagerström är teamledare för Ung Omsorg på Brynäs. Den här söndagen jobbar hon sin sista dag. Efter drygt två år ska hon lämna gamlingarna och ägna sig åt sitt nya jobb som lärare.

– Jag gick på Vasa och såg att Ung Omsorg annonserade. Men är det här ett jobb! Jag mejlade direkt, fick jobbet som vice teamledare och nu är jag teamledare.

Och jo, det är ett jobb. Ungdomarna får betalt för sin insats. Men pengarna var inte anledningen till att Frida ville träffa gamlingarna på Vardaga.

– Det är bra att få arbetslivserfarenhet, vi jobbar ungefär två timmar i veckan, på söndagarna. Vi är tio i teamet nu så man jobbar inte varje söndag. Det vi gör är jättekul. Det är världens bästa jobb, säger Frida entusiastiskt.

– Vi får kärlek tillbaka, vi gör skillnad. Det är svårt att få jobb som ung, speciellt om man inte gått ut gymnasiet. Men vi har 13 år som åldersgräns. Det är perfekt för unga att brygga broar och få möta de äldre. De har ett helt liv bakom sig och ska mötas med respekt.

Inom omsorgen finns det mest kvinnor men teamet på Brynäs har tre killar bland sina tio anställda.

I den lilla köksvrån står Kenan Ljuskovic, 17 år, och fixar med kaffe och mackor.

– Jag gillar gamla historier och att umgås med äldre, säger han.

Nu har han varit med i Ung Omsorg i två år men i gymnasiet valde han fordon, inte omsorg, men han tänker ändå fortsätta vara med i Ung Omsorg så länge han kan.

Ute bland borden börjar det bli lite oroligt. Vart tog de varma mackorna vägen?

– Vi gör det personalen inte hinner med, vi ger guldkant på vardagen och vi har tid att fråga hur de mår, säger Frida.

Ungdomarna har grillat korv, fikat, gått till kyrkan, haft allsång och glassfest. Men tyvärr hinner de inte vara ute så mycket som de skulle vilja eftersom det alltid måste vara en personal med och på söndagarna är det få i tjänst.

Ingrid Tegerström och hennes man Kurt sitter med Omar Sabha och pratar. Ingrid berättar att hon och hennes man bor på olika våningar eftersom de har lite olika behov och problem. Hon uppskattar mycket att få komma iväg och umgås lite. Många av dem som bor på Vardaga har demens- och somatiska sjukdomar.

– Sitta ensam är jobbigt. Jag ser fram emot besöken, säger Maj Östergren och så sjunger hon en trudelutt och gör en kram i luften när Frida berättar hur mycket hon tycker om dem och att hon ska fortsätta hälsa på trots att det här är hennes sista dag i Ung Omsorg.

Frida delar ut choklad ur en ask som det står Kärlek på. De hjärtformade bitarna uppskattas men Alf Bergengren vill inte ha. Han berättar att han delade ut tidningar när han var i tonåren och fick några ören extra. För dem köpte han kola eftersom han var så hungrig jämt. Följden blev att tänderna for illa.

– Då bestämde jag mig för att inte äta godis, berättar han.

Alf jobbade vid järnvägen.

– 21 stationer, tågklarerare, säger han som jobbade på den tiden det gick att köpa tågbiljett genom en lucka.

Tiden går fort när man har trevligt. Mackorna är uppätna och kaffet urdrucket. En kartong med frågesport plockas fram. Alla deltar efter sin förmåga. Det blir en del glada skratt och en och annan kram innan det är dags för de äldre att åka upp på rummen igen. Men nästa söndag är ungdomarna tillbaka igen med nya aktiviteter.

Annons