Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar ratar hembränt

Allt färre ungdomar dricker alkohol. Och de som dricker ratar den tidigare så vanligt förekommande hembrända spriten. I stället är det smuggelspriten som lockar.

Annons

Samhällsmedicin vid landstinget i Gävleborg har gjort en sammanställning över hur ungdomars vanor när det gäller alkohol, droger, narkotika och tobak förändrats de senaste 10–15 åren i länet.

Sammanställningen bygger på de enkätundersökningar som regelbundet görs bland elever i grundskolans årskurs nio och gymnasieskolans årskurs två.

Rapporten visar att ungdomarna generellt sett minskat sitt drickande. Både bland niondeklassarna och gymnasisterna är det fler som uppger att de inte dricker alkohol nu än för 12–15 år sedan.

– En glädjande utveckling. Aldrig har vi haft så många ungdomar som inte druckit alkohol överhuvud taget, säger Sven Persson, folkhälsoutvecklare på Samhällsmedicin.

Han påpekar att trenden bara gäller ungdomar. Bland den vuxna befolkningen är det fler som dricker nu än tidigare.

Det antas ibland att drickandet går allt längre ned i åldrarna. Men det stämmer inte i Gävleborg.

Här har medelåldern för första berusningen under lång tid legat strax under 14 år.

Tidigare var det mycket vanligt att länets ungdomar drack hembränt.

I slutet av 1990-talet uppgav 45–50 procent av niondeklassarna och 65–70 procent av gymnasisterna att de druckit hembränt. I dag är siffrorna nere på 21–27 procent respektive 28–35 procent.

– Det är mycket kraftig minskning. Tyvärr har drickandet av insmugglad alkohol i stället ökat i motsvarande grad, säger Sven Persson.

24 procent av pojkarna och 33 procent av flickorna i årskurs nio uppgav i senaste undersökningen att de druckit smuggelsprit. När det gällde insmugglad starköl, stark cider och alkoläsk var siffrorna 42 procent respektive 52 procent.

Att dricka smuggelsprit innebär alltid en risk, påpekar Sven Persson.

– Man vet aldrig säkert vad det är i flaskorna, säger han.

Mer läsning

Annons