Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna lär politiker vad som faktiskt gäller

/
  • Dalia Rahim tycker att politiker borde ta anteckningsblocket, gå ut på stan och skriva ner vad medborgarna tycker och tänker.

En aktivitetsdag där ungdomar och politiker möts över ett parti kubb eller en ”heta linjen”, som unga kan ringa till och prata med jourhavande politiker. I går presenterade tio ungdomar sina förslag till hur politiker kan bli bättre på att möta ungas behov i samhället.

Annons

Under nästan tre veckor har tio Gävleborgsungdomar fått följa med politiker i deras vardag. De har varit med på möten och gjort besök i kommunfullmäktige. Däremellan har gruppen träffats och diskuterat normer, fördomar och demokrati. Veckorna har varit intensiva men roliga. Dalia Rahim, 16 år, från Bollnäs har till och med blivit så inspirerad av projektet att hon själv vill bli politiker.

– Politiker sitter inte bara bakom sitt skrivbord i kostym och bestämmer saker, de är människor som vill mycket och som verkligen försöker göra skillnad. Innan jag var med i det här projektet vågade jag knappt prata framför en grupp, men nu kan jag tänka mig att själv bli politiker i framtiden, säger hon.

Ett av förslagen ungdomarna lade fram var att anordna en aktivitetsdag kallad ”Isbrytaren” där politiker och ungdomar ska träffas under en hel dag och göra olika aktiviteter tillsammans som att spela brännboll eller kubb. Den politiker som fick uppdraget är Magnus Svensson, C, ledamot i kommunstyrelsen i Söderhamns kommun.

– Jag ser det som ett ypperligt tillfälle att minska klyfterna mellan politiker och ungdomar. Självklart ska vi ha mixade lag och det är viktigt att jag kommer på någon sport som alla kan delta i, säger han.

Ett annat budskap ungdomarna förde fram var att visa varandra respekt. Efter att de varit med på ett möte i kommunfullmäktige var det flera av dem som var chockade över den hårda tonen politikerna emellan. De lade märke till hur vissa politiker skrattade åt varandra och tittade på sina mobiler när någon annan talade. Om inte politiker visar varandra respekt, hur kan de då vänta sig att resten av samhället ska göra det?

– Nu får vi se hur modiga de är nu, ansvaret och viljan att påverka ligger hos dem. Jag tror de klarar det, säger Micaela Nordin, 16 år, från Gävle.

Bakgrunden till projektet är tävlingen ”Världens modigaste politiker” och det är Gävleborgs län i samarbete med Framtidsboxen som står bakom satsningen. Politikerna har nu fram till den 20 oktober på sig att utföra eller påbörja uppgifterna de fått av ungdomarna.

Mer läsning

Annons