Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna väljer själva i dag

I år konfirmeras 32 personer i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle. För tio år sen var den siffran det tredubbla. Men Gävle är inte unikt, intresset för konfirmationen och för Svenska kyrkan har sjunkit dramatiskt.

Annons

– När det finns en möjlighet till val får man acceptera att folk väljer bort kyrkan, säger Jonas Bromander, analyschef i Uppsala stift.

Den acceptansen har satts på prov de senaste 40 åren. Då, 1970, konfirmerade sig 80 procent av 15-åringarna i Sverige. I dag landar samma siffra på knappt 32 procent. Men det behövs varken fyra decennier eller hela Sverige för att påvisa det dramatiska manfallet från kyrkan. I år har 32 personer valt att låta konfirmera sig i Heliga trefaldighets Kyrka i Gävle. För tio år sen var antalet det tredubbla.

Mindre årskullar erbjuder en delförklaring men mer heltäckande finner man när man ser på samhällets utveckling i stort. Enligt Jonas Bromander har intresset för Svenska kyrkan försvagats kraftigt i ett mer pluralistiskt och sekulariserat Sverige. Och konkurrensen inom ungdomskulturen har ökat, ungdomar har mycket mer att välja på idag.

– Har man som målsättning att kyrkan ska nå 100 procent har man en orealistisk bild. Sverige är inte längre ett enhetssamhälle. Kyrkan har inte längre den formella makt som den hade tidigare och den ska inte ha det.

Glädjande för kyrkan är att den negativa trenden har stannat av de senaste åren och planat ut en aning. Men för en institution som tidigare hade en monopolställning i samhället är det naturligtvis bekymmersamt att en knapp tredjedel väljer att konfirmera sig.

Det är angeläget för kyrkan att försöka vända de nedåtgående trenderna, men det är farligt om man stirrar sig blind på hur många som försvunnit, anser Jonas Bromander. För trots minskningen är det fortfarande väldigt många som väljer att konfirmera sig menar han.

– Det finns inte längre ett socialt tryck hemifrån. I dag väljer ungdomar själva om de ska konfirmera sig, vilket visar att det finns ett intresse. Då måste det vara glädjande att man når drygt 30 procent, ingen annan organisation når så många.

Mer läsning

Annons