Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsråd inte tillfrågat

/
  • Foto: NICK BLACKMON Laddar för årets ungdomsdag. Johan Stenson, Gustav Kniif, Maja Ericsson Karlström, Ylva Engström, John Hammar, Dennis Forsgren och Staffan Engström i Gävle Ungdomsråd tycker att politikerna lyssnar på deras åsikter. Men att det inte fått tycka till om nedskärningarna tycker de är konstigt.

GÄVLE
Gävleungdomars engagemang för kommunalpolitik har sällan varit större. Den senaste tidens hot om neddragningar har fyllt gatorna med unga demonstranter.

Annons
Men inga politiker har frågat vad Gävle Ungdomsråd tycker.
- Det känns lite konstigt, säger Dennis Forsgren, vice ordförande för rådet.

Remissinstans
I stort sett varje vecka träffas 35 politiskt intresserade högstadie- och gymnasieungdomar i Gävle Ungdomsråd för att diskutera ungdomsfrågor.
Rådet ligger under Kommunstyrelsen med syfte att öka ungdomars inflytande i kommunen.
I tre år har de funnits och de tycker att politikerna lyssnar på dem. Ungefär en gång i månaden blir de inbjudna till någon av kommunens nämnder och fungerar även som remissinstans i ärenden som berör ungdomar.
Men när det gäller de aktuella nedskärningarna har inga politiker frågat om Ungdomsrådets uppfattning.
- Jag tycker att vi borde få ha något att säga till om när det gäller sådana här saker, säger Dennis Forsgren.
En stressad ordföranden för Kultur- och fritidsnämnden, Lars-Göran Ståhl, säger sig inte ha något bra svar på frågan varför.

Ungdomsdag om droger
Men Ungdomsrådet har heller inte tagit något initiativ till att aktivt delta i den aktuella debatten. Inte ännu i alla fall.
Mycket tid har gått åt att planera fredagens ungdomsdag på Musikhuset. Temat i år är alkohol och droger. Bland annat har före detta missbrukare och ambulanssjukvårdare bjudits in för att föreläsa.
Cirka 180 ungdomar från Gävles skolor besökte förra årets ungdomsdag och Ungdomsrådet räknar med ungefär lika många i år.
Ofta påpekas att unga visar ett ointresse för kommunalpolitik. Ungdomarna i Ungdomsrådet håller till viss del med om det.
- Nu finns ett intresse, men annars är inte så många som bryr sig, säger John Hammar, en av rådets medlemmar.
Dennis Forsgren hoppas att den senaste tidens debatt gör att fler engagerar sig.

Johan Pihlblad

Mer läsning

Annons