Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplopp i Gävlefängelset

/

Fångarna startade upplopp och barrikaderade sig under flera timmar i fängelsets motivationsavdelning – kriminalvårdens insatsstyrka gick in med sköldar.

Annons

Det var den 11 december förra året som upploppet ägde rum på Gävleanstalten i Bomhus. Efter en tids utredning har kriminalvården nu polisanmält händelsen som upplopp.

Under eftermiddagen ska fångar ha barrikaderat sig i fängelsets motivationsavdelning med hjälp av möbler.
Det är oklart vad som orsakade fångarnas missnöje.
- Vi utreder händelsen och försöker ta reda på mer precist vad som låg bakom incidenten, säger Cathrin Ahlgren, stabschef för kriminalvården region nord.

Framförde fångarna några krav eller önskemål?
- Inte så vitt jag känner till.

Var fångarna påverkade av någon substans?
- Det kan jag varken bekräfta eller förneka. Men vid sådana här händelser så brukar de intagna bli föremål för provtagning.
Fångarna, fem stycken finns angivna som misstänkta, ska ha haft kontroll över avdelningen in på kvällen. Sedan stormades den av kriminalvårdens insatsstyrka – beväpnade med batonger, oc-sprej och sköldar.
- Det var ett proffsigt och säkert ingripande av personalen. Ingen fick skador som krävde vård eller behandling.

Hur pass vanliga är den här typen av händelser?

- Just av den här karaktären är det ganska ovanligt i vår region. Det var flera år sedan senast. Nu får vi avvakta vad utredningen kommer fram till, gå igenom händelseförloppet på nytt och se vad vi kan dra för lärdomar inför framtiden, säger Cathrin Ahlgren.

Mer läsning

Annons