Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprepade våldsdomar räckte inte

/
  • Foto: Polisen Nerblodad. När 51-åringens sambo ringde på hos grannarna bar hon linnet som blev ett av många bevismaterial. Trots flera våldsdomar dömdes 51-åringen ändå inte till grov kvinnofridskränkning.

GÄVLEI går berättade GD att hovrätten i Sundsvall sänkt straffet för en 51-årig gävlebo som flera gånger har misshandlat sin sambo. Till skillnad från tingsrätten tycker hovrätten inte att mannen har gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning, utan till misshandel.

Annons
Men det var bara de tre hovrättsråden som ville sänka mannens straff. De två nämndemännen däremot tyckte att 51-åringen gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning och ville behålla tingsrättens straff. Nämndemännen arbetar inte på hovrätten, utan de ska representera allmänheten.

Nedblodad
Sista gången 51-åringen slog sin sambo var i juli, då hon ringde på hos grannarna för att vädja om hjälp. Hennes pyjamaslinne var alldeles nedblodat, och hon fick föras tll sjukhus med brutet näsben. När polisen kom till parets lägenhet för att gripa 51-åringen fann de blodspår i sovrummet, vardagsrummet och hallen.
I förundersökningsprotokollet kan man läsa om ett förhållande fyllt av alkohol, och att kvinnan har resignerat i sitt våldsamma förhållande och inte räknar med hjälp och stöd någonstans ifrån.

Våldtäkt och misshandel
Mannen har dömts för att ha våldtagit och misshandlat sin sambo fyra gånger tidigare. De två första domarna föll innan lagen om grov kvinnofridskränkning kom till 1998. Därför har inte domstolen tagit hänsyn till dessa domar.
Däremot har man tagit hänsyn till de två senare domarna.
Trots detta anser de tre juristerna Christer Berg, Anja Brandoné och Solveig Östbye Laitinen inte att mannens övergrepp kan ses som en upprepad kränkning.
- Tyvärr finns det ingen praxis på vad som är en upprepad kränkning, säger Anja Brandoné. Det är en bedömning som man får göra från fall till fall.
Var tycker du att gränsen för grov kvinnofridskränkning går?
- Det vill jag inte uttala mig om.
Hur ska man tolka att ni jurister har en helt annan syn än nämndemännen?
- I vissa bedömningsfrågor kan det vara svårt att förena det juridiska tänkandet med allmänhetens uppfattning. Det är olyckligt om det blir alltför stora glapp, men det tycker jag inte att det har blivit i det här fallet.
Inte heller hovrättsrådet Christer Berg vill uttala sig om var gränsen för grov kvinnofridskränkning går.
- Tyvärr finns det ingen rikhaltig rättsflora i dessa ärenden, säger han. Lagen om grov kvinnofridskränkning är ju relativt ny. Den här typen av ärenden är få, men de ser ut att bli fler. Vi har haft fyra eller fem ärenden i hela hovrätten i år.

Oenighet en styrka
Christer Berg tycker att det är en styrka att nämndemän och hovrättsråd kan vara oeniga.
- Vi lyssnar ju på nämndemännen. Jag tycker inte man kan dra slutsatser om att det finns ett glapp mellan allmänhetens och juristers uppfattning utifrån det här enskilda fallet.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons