Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda känslor efter SJ:s miss

/
  • Centralstationen i Gävle. Foto: Katarina Strömgren
  • Sundsvallsbon Mikael Lodén hade lågt förtroende för SJ innan flickan blev avkastad av tåget och nu är det om möjligt ännu lägre.
  • Anna Åström med barnen Elvira, Edvin och Alice. Hon låter äldsta dottern resa till Falun själv ibland, men då ser hon till att själv prata med tågpersonalen om det innan avgång.
  • Göran Söderström kommer även i fortsättningen att själv köra sin systerson mellan Gävle och Motala, för SJ litar han inte på i det avseendet.

En 11-årig flicka blev i går kväll avslängd av tåget mellan Örebro och Göteborg därför att tågpersonalen inte trodde att hon hade någon biljett. När GD beger sig till Gävle centralstation för att höra med SJ-personal på plats om händelsen visar det sig att de inte kan företagets regler.

Annons

Ett par konduktörer står och väntar på tåget som går mot Ljusdal. När GD frågar dem om det som hände flickan förklarar konduktörerna att företaget satt munkavel på dem och hänvisar kort till ledningen i Stockholm. På frågan om vad det är för regler som gäller i den här situationen blir svaret att de inte vet. De kan inte redogöra för reglerna som säger att ingen person under 15 år ska avvisas från tåget om de saknar biljett.
– Nej, vi vet ingenting, säger en konduktör och lyfter demonstrativt upp sin kavaj över ansiktet för att slippa bli fotograferad.
GD vänder sig i stället till företagets kunder, resenärerna. En bit bort sitter Marlene Hugoson som har hälsat på sin mamma Daga Hugoson i Sandviken och nu ska tillbaka hem till Uppsala. Hon tror att flickans bristande svenska kunskaper spelade roll för det som hände.
– Det hela låter väldigt konstigt. Generellt sett tror jag att det går bra att låta sina barn åka med SJ, men att den här flickan inte kunde språket så bra har nog betydelse. Om jag var lika liten och min mamma var på toaletten med biljetterna hade jag protesterat och skrikit högljutt, säger Marlene Hugoson.
Valbobon Anna Åström går längs perrongen tillsammans med barnen Edvin, Alice och lilla Elvira som sover i barnvagnen.
– Man vill inte tro att det har gått till så här. Jag har låtit min 10-åriga dotter ta tåget själv mellan Gävle och Falun, men då har jag gått på tåget och pratat med personalen. Jag har förklarat att mitt barn är ombord och vart hon ska någonstans, säger Anna Åström.
Göran Söderström hämtar biljetter på stationen, i kväll tar han tåget från Gävle till Arlanda för en skön utlandssemester.
– Det här är inte bra, så kan man inte göra mot ett barn. Man undrar vad det är för regler de följer, eller snarare inte följer. Jag har aldrig låtit något barn åka själv med SJ, men jag har funderat på det. Jag har en 9-årig systerson i Motala och vi har pratat om han ska ta tåget hit själv någon gång, men nu kommer jag fortsätta att köra honom med bilen, säger Göran Söderström.
Anette Frisk dricker en kaffe i väntat på tåget till Borlänge dit hon ska på shoppingtur.
– Det är helt fruktansvärt, man slänger inte av en flicka från tåget på det där viset. Jag hade nog kunnat låta ett barn åka med SJ, det beror på hur moget det är och om det kan ta tillvara på sig själv, men efter det här är jag mycket tveksam till att jag skulle göra det, säger Anette Frisk.
Mikael Lodén från Sundsvall är på visit i Gävle. Hans låga förtroende för SJ blir knappast bättre efter den här händelsen.
– Det låter otroligt märkligt. Jag tycker att det är lite si och så med SJ när det gäller andra saker och det här gör bara att mitt intryck av SJ som ett opålitligt företag förstärks ännu mer, säger Mikael Lodén.

Mer läsning

Annons