Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagt jouravtal upprör

/
  • Kommunals Anette Löfvenius och Ina Fagerlind och kommunens förhandlingschef Roger Kimland hade olika uppfattning om hur det nya avtalet ska tolkas.
  • Ett fyrtiotal personer hade kommit för att diskutera det uppsagda jouravtalet med Gerd Högström, ordförande i Kommunals Gävlesektion, och kommunen.
  • – Dels är jag ombud för Lärarförbundet och dels är jag förbannad, heligt förbannad. Jag vill inte förlora 900 kronor, förklarade Irène Wernersson anledningen till att hon kommit på Kommunals möte.

Upprördheten är stor över att kommunen sagt upp jouravtalet för anställda på gruppboenden. På torsdagen ställde Kommunals medlemmar kommunen mot väggen. Men vad som gäller visade sig fack och arbetsgivare vara oense om.

Annons

Som GD berättar har kommunen sagt upp det lokala avtalet, där jourtiden räknas in i arbetstiden.

Kommunen vill ha det allmänna avtalet, där bara hälften av jourtiden räknas som arbetstid, som skulle bli 900 000 kronor billigare.

Det uppsagda avtalet har väckt starka protester och i går kväll hade Kommunal bjudit in medlemmarna och kommunen till ett möte.

– Att vi har arbetstid över 40 timmar i veckan, kan det stämma? undrade förhandlingschef Roger Kimland när mötesdeltagarna beskrev hur de måste jobba fler timmar för att få behålla sin sysselsättningsgrad och lön med det nya avtalet.

Han hävdade att jourtiden ingår i sysselsättningsgraden, något Kommunal var lika säkra på att den inte gör.

– Om ni arbetsgivare och fack inte är överens, då tycker jag att ni kan gå tillbaka till förhandlingsbordet, sa en man.

Och så blev det.

Som Kommunal tolkar avtalet måste de anställda antingen gå upp i arbetstid med halva jourtiden eller gå ner i lön.

Viss jourtid, tid på jobbet då man får sova om inget händer, ersätts i det allmänna avtalet med 31,80 kronor i timmen. Det upprör.

– Finns det någon annan yrkesgrupp som får 30 kronor i timmen, undrade en kvinna innan kommuncheferna dykt upp.

– Det här är ju lönedumpning, ansåg en annan.

Några undrade om det inte blir dyrare för kommunen; att det egentligen behövs nattpersonal. På ett boende finns bara jourpersonal som får sova trots att en boende inte kan larma.

– Hur ska vi påverka våra ungdomar att söka sig hit? Man kan inte vara ambassadör för vårt yrke längre, sa en kvinna.

– Ni tar ifrån oss vår arbetsglädje, sa en kvinna lite senare, när kommuncheferna kommit.

– Av vilken anledning ska ni ha ett specifikt avtal som ingen annan i Gävle kommun kommer i närheten av, frågade Ann-Britt Nordahl, produktionschef på Omvårdnad.

För att arbeta för att fler ska få sådana avtal och Gävle bli ett föredöme var svaret.

Mer läsning

Annons