Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattat kafé på Vallongården

/
  • Sandra Holmstedt serverar Ingrid Bergström lite eftermiddagsfika i sommarkaféet. Utan Sandra och de andra skolungdomarna skulle de som bor på Vallongården få fika på sin avdelning.
  • Sandra Holmstedt

Vallongården har fått ett mycket uppskattat sommarkafé. Det är fyra skolungdomar som både sköter serveringen och bakar kaffebrödet.

Annons

– De är fantastiska, berömmer Ingrid Bergström och smakar på en hallongrotta.

Sandra Holmstedt läser visserligen media, inte omvårdnadsprogrammet, men tvekade inte när hon fick kommunal feriepraktik på Vallongårdens äldreboende.

– Jag visste inte vad jag skulle få göra när jag kom hit men jag gillar att baka, säger Sandra.

På förmiddagarna går hon och de tre andra skolungdomarna som feriearbetar på Vallongården runt på avdelningarna och hjälper dem som bor på hemmet med frukosten, läser tidningen för dem eller tar ut dem på en promenad när vädret tillåter.

På eftermiddagen bakar de och sköter sommarkaféet som hålls öppet för dem som bor på gården och deras besökare. Den här dagen bjöd ungdomarna på hallongrottor och kärleksmums.

– Vi bakar en grej om dagen och så skänker Lido lite grand. Jag bakar aldrig hemma men jag följer recepten och det blir oftast bra. Vi hjälps åt alla fyra, berättar Sandra.

Vid tretiden på eftermiddagen fylls kaféet av besökare som mumsar kakor och trivs. Resten av året, när ungdomarna inte är där, får de fika på respektive avdelning.

En av dem som tagit sig ner till sommarkaféet är Ingrid Bergström.

Hon tycker om att få byta miljö och komma ifrån avdelningen en stund och i sommarkaféet får hon träffa betydligt fler av dem som bor på äldreboendet än vad hon normalt gör på avdelningen.

– Det är trevligt att få komma ner hit. De är fantastiska, berömmer hon.

Sylvia Wigstrand är verksamhetschef på Vallongården.

Hon berättar att de inte haft skolungdomar hos sig tidigare och att sommarkaféet är ett nytt koncept. Utan ungdomarna hade det inte kunnat drivas. Lokalen fanns men inte resurserna.

De kommunala sommarjobben för skolungdomar är begränsade till två veckor per elev och indelade i fyra perioder under sommaren.

Mer läsning

Annons