Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ur spår för kvinnorna från Iffi

/
  • Ingegärd Pers från Gävle Skidkamrater ger instruktioner till Azhar Kadhum från Irak. – Det är första gången för mig, men det är mycket roligt, säger Azhar.
  • Vädret var vackert när några kvinnor från invandrarföreningen Iffi besökte Skidstavallen i går. Ryggarna tillhör Yüksel Türk, Anna-Greta Ljungbeck och Azhar Kadhum.
  • Yüksel Türk fick flera gånger närkontakt med snön under sin premiärtur på längdskidor. Men humöret var ändå  på topp.
  • Gävle Skidkamrater tar med jämna mellanrum emot grupper som vill låna utrustning och testa skidåkning.  I går fick Ingefärd Pers instruera ett gäng kvinnor från invandrarföreningen Iffi.

Fateme Jangizehi har skaffat sig en knapp ledning när hon ger sig ut på andra varvet. I gruppen bakom jagar Yüksel Türk som drabbades av ett stavbrott strax efter starten.

Annons

Vanligtvis träffas de för att läsa svenska, sy och koka soppa. I går gjorde ett gäng kvinnor från invandrarföreningen Iffi en utflykt till Skidstavallen för att testa skidåkning – en helt ny upplevelse för de flesta.

Solen sken och luften var vårvarm, men föret var inte optimalt för nybörjare. Den isiga snön på start- och målområdet fick skidorna att slinta.

Men vurporna påverkade inte humöret.

– Det är roligt att ramla, säger Yüksel Türk från Turkiet som bara har sett skidåkning på tv tidigare.

Gävle Skidkamrater som driver Skidstavallen tar med jämna mellanrum emot skolklasser och andra grupper som vill prova på skidåkning.

Utrustning och instruktioner står föreningen för.

För tio år sedan gjorde Fateme Jangizehi från Iran sitt premiäråk, sedan dess har hon inte stått på ett par skidor. Men takterna sitter i och hon var den som åkte snabbast i gruppen.

– Om man tar det lugnt är det inte så svårt. Kul att prova. Jag kanske köper ett par skidor och börjar åka. Jag har två döttrar som åker både skridskor och längdåkning, säger hon.

Mer läsning

Annons