Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan dem stannar vården

/
  • Kerstin Weivert berättade för Maria Larsson hur Gävle arbetar med anhörigstöd och annan förebyggande verksamhet.
  • Birgit Ljung vill sprida hur bra hjälp hon och maken fått av anhörigstöd och demensboendet. Till höger Lena Lundgren, S.
  • Maria Larsson frågade engagerat.

– Anhöriga är vår största vårdgivare. Skulle de kasta in handduken skulle vården rasa i Sverige, säger äldreminister Maria Larsson.

Annons

I går träffade hon Birgit Ljung, som berättade om sin erfarenhet av anhörigstöd och demensboende.

Maria Larsson, KD, och Eva Nilsson Bågenholm, chef för regeringens satsning på svårt sjuka äldre, besökte i går landstinget och Gävle kommun.

På Anhörigcenter berättade Kerstin Weivert om kommunens förebyggande verksamhet, med volontärer, anhörigstöd, träffpunkter, personliga ombud och uppsökande verksamhet.

– Jag förstår att det här är en guldklimp, så har jag fått det mig beskrivet, sa Maria Larsson efter inledningen och hämtade sedan paddan för att anteckna.

Teknikutveckling intresserar henne och när hon fick höra att anhörigstödet blivit uppringda av en forskare på Karolinska som vill ha med dem på ett symposium i Amsterdam och utveckla en anhörigapp sa hon:

– Häng på det här!

Nya generationer är vana vid sina smarta telefoner och att ladda ner appar med service de behöver, konstaterade Maria Larsson.

Hon tycker att Gävle är väl framme när det gäller förebyggande arbete och några verksamheter var nya för henne. Särskilt intressant tycker hon är att när någon får hemtjänst kan anhöriga bli anställda för att göra den och få utbildning.

Maria Larsson är tydlig med att det alltid ska vara frivilligt att vårda som anhörig, samhället ska alltid ställa upp när de närmaste inte vill eller orkar.

Birgit Ljung, vars man sedan några år bor på ett boende för yngre demenssjuka, berättade om sina erfarenheter av anhörigstödet och boendet. Hon lovordar den hjälp de fått av professionell personal och det synsätt som råder hos alla de mött. Det vill hon ska sprida sig till alla.

– Arbetssättet, vardagen, ska komma ut, säger Birgit Ljung som hoppas att Maria Larsson och Eva Nilsson Bågenholm ska hjälpa till.

Maria Larsson instämmer; hon hör många goda exempel. Hon får ganska många brev från äldre som är oroliga för att äldreomsorgen inte ska fungera om de behöver den. Då tycker hon att det är bra att öppna jämförelser finns.

– Jag tror att det är viktigt att vi talar om den kompetens som krävs inom äldreomsorgen, säger Maria Larsson.

Under Gävlebesöket fick de också höra hur landstinget och länets kommuner ska samarbeta bättre för att hjälpa svårt sjuka äldre, något som under många år fungerat dåligt.

Mer läsning

Annons