Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning gräddfil till Sandvikjobb

Högskolan i Gävles nya ingenjörsutbildning ska ge studenter jobb på Sandvik och Ovako.

Annons

I dag startar det nya högskoleingenjörsprogrammet i materialteknik. Elva har antagits till utbildningen, men det finns fortfarande platser att söka för den som vill.

– Jag tror på det här. Jag vet inte varför det är platser över, men det går alltid lite trögt när man drar igång ett nytt program, säger Kourosh Tatar som är utbildningsledare vid Högskolan i Gävle.

Anledningen till att utbildningen nu finns är att det saknas ingenjörer med materialteknisk kompetens. Sandvik, Ovako, SSAB och Outokumpu har därför inlett ett samarbete med Högskolan i Gävle, Högskolan Dalarna och Bergsskolan i Filipstad för att se till att fler ingenjörer utbildas.

– Varje år examineras 30 till 40 ingenjörer i materialteknik och Sandvik har sagt att företaget skulle kunna tänka sig att anställa allihop, men konkurrensen om arbetskraften är för hård, säger Kourosh Tatar.

Sandvik och de andra företagen drar nytta av studenterna och studenterna får i sin tur viktiga kontakter med framtida arbetsgivare.

– Utöver att de stödjer utbildningen ekonomiskt får studenterna möjlighet att få mycket arbetslivserfarenhet under utbildningen. Vi kommer att vara så mycket som möjligt i Sandviks laboratorier och studenterna kommer att få sommarjobb på både Sandvik och Ovako. Dessutom kommer de att göra sina examensarbeten på Sandvik.

För högskolans del innebär samarbetet med Sandvik och Ovako en möjlighet att programmet med tiden blir riktigt attraktivt för studenter.

– Det är inte Sandvik som bestämmer över utbildningen, men saknar företaget kunskaper hos studenterna så är det något vi kan rätta till och förbättra utbildningen, säger Kourosh Tatar.

Mer läsning

Annons