Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utelivet ger bättre kött

/

De 120 djuren går ­utomhus året runt.

– De växer långsammare och får ett mer marmorerat kött, säger Olle Sedvall som producerar ekologiskt kött.

Annons

Det knakar i skogen vid sidan av ängen när djuren tar sig fram. De flesta är stutar, alltså kastrerade tjurar, men även några kor syns till.

– De tycker om att klia sig mot träden och gömma sig lite. Men man får se till att de inte fastnar eller går ner sig i ett blöthål, säger Olle Sedvall.

Han tillhör den fjärde generationen av bönder i familjen. På gården i Valbo bedrevs mjölkproduktion fram till år 2003 när Olle Sedvall bestämde sig för att byta spår.

– Att vara köttdjursuppfödare är ett enklare jobb än att ha mjölkkor. Omsättningen är också mindre, men med EU-stöden får jag tillräcklig snurr på det, säger Olle Sedvall som driver verksamheten som ett enmansföretag.

Av de 120 djuren är 40 kor som kalvar en gång per år. Årsproduktionen av kött ligger på omkring tolv ton, vilket motsvarar ungefär 40 djur.

– Synen på vad som är bra kött har förändrats i Sverige. För 15 år sedan ville man ha en röd köttbit på tallriken, nu har efterfrågan på marmorerat kött med insprängt fett ökat, säger Olle Sedvall.

Och det är precis den kvaliteten köttet från hans stutar får eftersom de blir slaktmogna först vid två års ålder. Vanligtvis går nötkreatur till slakt redan efter 16 månader.

Som ekologisk köttproducent måste han rätta sig efter en rad regler. Att konstgöda, bespruta eller behandla djuren med antibiotika i förebyggande syfte är förbjudet.

Djuren ska också få utlopp för sitt naturliga beteende och får inte vara uppbundna. För att inte utarma åkerjorden bedriver han växelbruk i en femårscykel med ett år havre, ett år korn och tre år vallodling.

Visst blir det lite krångligare, erkänner han. Skördarna blir osäkrare när ogräset inte kan besprutas.

– Men man får läsa naturen mer nu. Får man problem med exempelvis tistlar får man antingen plöja upp eller putsa av med en gräsklippare, säger han.

I dag har han enbart en kund: Diléns Saluhall i Valbo köper hela årsproduktionen. Men det ökade intresset för ekologiskt kött gör det möjligt för honom att expandera och hitta fler kunder.

– Det finns en efterfrågan, jag skulle kunna utöka och slakta mellan 60 och 80 djur per år. En annan positiv sak med den ekologiska trenden är att allt blir mer personligt. Nu kan jag gå till Diléns och titta på mitt kött och prata om det, förut skickades allt till Uppsala och sedan visste man inte vart det tog vägen, säger Olle Sedvall.

– Synen på vad som är bra kött har förändrats. För 15 år sedan ville man ha en röd köttbit på tallriken, nu har efterfrågan på marmorerat kött med insprängt fett ökat, säger Olle Sedvall.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons