Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandsfödda bidrar med tusentals jobb

Tusentals utrikesfödda Gävleborgare har ett jobb. Men i samhällsdebatten låter det ofta annorlunda menar moderaten Lars Beckman som med hjälp av färsk statistik vill slå hål på rasistiska myter.

Annons

Den av moderaten beställda utredningen, som utförts av Riksdagens utredningstjänst, visar att över 8 300 utrikesfödda Gävleborgare hade arbete 2010. Samma utredning visar att nästan 1 700 företag drevs av utrikesfödda under samma period.

En viktig markering i ett samhällsklimat där främlingsfientliga krafter ofta hävdar att utrikesfödda sällan jobbar tycker Lars Beckman.

– Man kan få ett intryck av samhällsdebatten att utrikesfödda skulle vara en belastning för Sverige och Gävleborgs län men i själva verket är det tvärtom.

– Rasister säger att vi inte vill ha utrikesfödda i landet. Då tar man bort över 8 300 personer från arbetsmarknaden. Samma sak för de 1700 företagarna som skapar jobb.

Men arbetslösheten är hög. I snitt var nio procent av de inrikesfödda mellan 16 och 64 år arbetslösa under 2010. Samma period stod i snitt 19 procent av Gävleborgs drygt 18 000 utrikesfödda i åldersgruppen utan arbete.

– Att arbetslösheten är högre i den gruppen är inte så konstigt, tvärtom ganska logiskt. Det är naturligtvis lättare för en nyexaminerad ekonom från Sverige att få jobb än om man kommer som nyutexaminerad ekonom från Syrien, säger Beckman.

Vad gäller företagandet har Gävleborg en lång väg kvar att vandra för att hamna i nivå med resten av landet. I landet drivs eller delägs tio procent av företagen av utrikesfödda. I Gävleborg är samma andel bara fem procent.

– Man kan inte säga att någon gör något fel. Gävleborg präglas av verkstad och industri. Vi har inte lika starkt utvecklad tjänstesektor, där många utrikesfödda jobbar. Titta på Uppsala som har en utvecklad tjänstesektor, de har Sveriges lägsta arbetslöshet.

Mer läsning

Annons