Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlåst från sitt hem i två dygn

/

I torsdags blev en 59-årig kvinna vräkt från sin lägenhet. I två dygn levde hon på en bänk i trapphuset. Där satt hon om dagarna och där sov hon om nätterna. Först när Gefle Dagblad och flera privatpersoner hörde av sig till Gavlegårdarna och socialtjänsten fick hon på lördagseftermiddagen en ny lägenhet.

Annons

På lördagsförmiddagen kontaktas GD av en person som har uppmärksammat kvinnas situation. När GD åker till adressen strax därefter sitter hon där på bänken. Hon berättar att hon har bott i huset i tio år och att hon inte har någon annanstans att ta vägen.

– De tycker att jag har för mycket grejer i lägenheten. Polisen säger att det är brandfarligt. Men jag har inte gjort något fel, jag har inga anmärkningar, säger hon.

Hon förklarar att alla hennes papper finns kvar inne i lägenheten. Där finns hennes id-handlingar som hon snart behöver när hon ska till Arbetsförmedlingen. Kan hon inte legitimera sig där nästa vecka kan hon bli av med sin fas 3-plats.

– Mitt kontokort är kvar i lägenheten så jag kan inte köpa något att äta heller, förklarar hon.

Hon säger att polisen har tagit ifrån henne taggen till porten och har slängt den i hennes brevlåda. Den är låst så hon kommer varken åt taggen eller sin post.

– Men grannarna är snälla mot mig, de släpper in mig i huset, berättar hon och hennes ögon tåras.

När GD pratar med henne på lördagsförmiddagen säger hon att hon inte har blivit erbjuden att bo någon annanstans.

– Polisen har varit här två gånger och pratat med mig. De har frågat mig om jag inte har någon släkting eller vän som jag kan bo hos. Men det har jag inte. Jag visste inte att jag är tvungen att ha sådana för att få leva som människa. Jag har en arbetsplats att gå till, räcker inte det?

Hon visar för GD hur hon har sovit under de senaste två nätterna.

– Jag gör så här, säger kvinnan när hon lutar sig fram och gömmer ansiktet i sina händer.

Grannarna i huset är oroliga för hennes hälsa. Men kvinnan säger att det inte är något fel på den, vare sig fysiskt eller psykiskt.

– Jag är inte sjuk, jag är frisk på båda sätten, säger hon.

En granne längst upp i huset är tydligt upprörd över kvinnans situation. Aldrig trodde hon att hon skulle få se en människa bli hemlös i hennes egen trappuppgång.

– Det här händer i Sverige, i det här landet, förstår ni? säger hon.

Sedan i torsdags har hon och hennes dotter gjort vad de kunnat för kvinnan.

– Jag har erbjudit henne att komma upp hit till oss och sova, men det vill hon inte. Hon har alltid varit sådan, jag har egentligen aldrig pratat med henne under de åren vi har bott här. Hon har alltid hållit sig för sig själv.

I stället har familjen försökt hjälpa kvinnan på andra vis.

– Dottern var nere med kudde och täcke åt henne, men nästa morgon låg de kvar där bredvid henne, helt orörda. Vi gjorde i ordning en stor bricka med mackor, te och frukt åt henne som flickan bar ner. Då åt hon i alla fall lite banan, berättar hon.

Hon har ringt till polisen flera gånger sedan i torsdags, men ingenting har hänt.

Men på lördagseftermiddagen händer något. Vid halv fem kommer socialtjänsten och hjälper kvinnan att flytta till en lägenhet i centrala Gävle.

Mer läsning

Annons