Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utröstade - trots stort stöd

/
  • Foto: GUN WIGH Petade.  Ann Hedbom och Helene Åkerlind förlorade omröstningarna i arbetarekommunen på tisdagskvällen. Ann Hedbom förlorade sitt ordförandeskap i Kultur- och fritidsnämnden till Lars-Göran Ståhl och  Jens Leidermark tar över efter Helene Åkerlind i barn- och Ungdomsnämnden.

GÄVLEHelene Åkerlind och Ann Hedbom fick ett oväntat stort stöd vid arbetarekommunens medlemsmöte.Men stödet räckte inte ända fram.

Annons
Med röstsiffrorna 83-113 förlorade Helene Åkerlind sin ordförandepost i barn- och ungdomsnämnden.
För Ann Hedbom skiljde bara tio röster i kampen om ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden.
- Jag hoppas att röstetalet har gett dem en tankeställare, sa Helene Åkerlind efter mötet.
Arbetarekommunens medlemmar valde alltså att gå på valberedningens förslag i tillsättandet av de två ordförandeposterna.
Den kontroversiella frågan lockade ovanligt vanliga medlemmar till Folkets hus på tisdagskvällen.

Svåra konflikter
Men på ytan blev det en ganska odramatiskt tillställning, utan några större diskussioner.
Stödet för Helene Åkerlind och Ann Hedbom visade medlemmarna i stället i de slutna omröstningarna.
Redan i inledningen gjorde valberedningens ordförande Sinikka Bohlin klart att valberedningen haft svårt att handskas med konflikterna i partiet.
- Vi vet alla att det finns problem och konflikter bland oss i salen. Vi anser att problemen borde ha lösts för länge sedan av arbetarekommunen och inte av valberedningen, sa Sinikka Bohlin.
Genom sitt agerande valde valberedningen ändå att spetsa till konflikten genom att bortse från nomineringarna i våras där Åkerlind och Hedbom lanserades som ordförandekandidater.
- Vi har försökt hitta ett lag som spelar på samma plan och mot samma mål, sa Sinikka Bohlin.
För Helene Åkerlind och Ann Hedbom kom nederlaget inte som någon större överraskning.
Däremot var det en märkbart tagen Ann Hedbom som lämnade medlemsmötet efter omröstningen. Mer för det stöd hon fått än på grund av petningen.
- Jag trodde faktiskt att jag skulle få mindre röster. Jag brukar lyckas reta upp folk, menar hon och tror inte att stridsyxan i partiet är nedgrävd.
- Det kommer fler människor som mig och Helene som ska försvinna.
Helene Åkerlind trots tvärtom att det jämna röstetalet gör att arbetarekommunen måste tänka till.
- Man har gjort så att partiet är delat i "dom och vi", vi som sitter på Järnvägskrogen på fredagarna, och dom som är hemma hos sina barn. Fortsätter man att rensa ut folk i partiet då kan det spricka, säger Åkerlind som inte planerar att ge upp sitt politiska arbete, trots nederlaget.
- Nej, tvärtom. Jag ska fortsätta kämpa för mina hjärtefrågor. Nu kan jag ju inte tystas med argumentet att man inte ska prata i egen sak som ordförande i en nämnd. Nu kan jag slåss för att skolan ska få mer pengar som förälder, säger hon.

Nöjd med nytt uppdrag
Dessutom är hon mycket glad över uppdraget som ledamot i kommunrevisionen, ett uppdrag som klubbades helt utan diskussioner.
- Jag är fruktansvärt nöjd med det uppdraget. Med Bengt-Åke Gustafsson, Håkan Vestlund och mig som revisorer, vilken revision! Jag undrar vad Mats Ågren tycker om att få sådana granskare, säger hon.
- Det är ett sånt uppdrag som gör att man kan få en helhetssyn, att man lär sig organisationen. Jag älskar att gräva ner mig i sådant, säger hon.

MARIA BRANDER
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons