Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrotningshotad mat kan räddas

/
  • Häsensnibben finns i en salt och en söt variant. Anita Hörnstein såg till att medlemmarna i Slow food Gästrikland fick smaka båda i sorterna i går.

Ska Häsensnibben få plats på arken? Eller någon strömmingsinläggning?
– Båda har minst lika goda chanser, säger Anita Hörnstein, ordförande för Slow food Gästrikland.

Annons

Rörelsen har bara funnits i Gästrikland i drygt ett år men har redan 50 medlemmar. Slow food har ingenting med GI-värden att göra och kan inte heller definieras som motsatsen till fast food.

– Nej, det handlar om mat som smakar bra, som är en njutning att äta. Ett gott vin är ingenting du häller i dig, det är samma sak med slow food, den ska ätas med eftertanke, säger Anita Hörnstein.

Efter gårdagens årsmöte i Bönans bygdegård arrangerades provsmakning för medlemmarna. Några av rätterna kandiderar till matarken – en lista på maträtter som riskerar att försvinna.

– Häsensnibben från Hedesunda är ett bakverk med tydlig anknytning till regionen och som finns i mångas matminne. Även någon av strömmingsinläggningarna ligger bra till, säger Anita Hörnstein.

Annons