Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatta gator fixas efter tuff vinter

/
  • Tekniska kontorets budget för asfaltsbeläggning ligger på 7,2 miljoner kronor för 2012. Därutöver finns 4,5 miljoner kronor för exempelvis potthålslagning, hyvling av grusvägar, skötsel av stenytor och kantskärning. Bilden är tagen på Forsbyvägen.
  • Karl Blad

Vintervädret har varit ogynnsamt för kommunens gator.

– Det är värre i år än tidigare. Potthålen är både fler och större, säger Kai Olsson, gatuingenjör på tekniska kontoret.

Annons

I fjol och för två år sedan klarade sig vägarna relativt bra. Men efter en blöt vinter med temperaturer som pendlat mellan plus och minus är potthålen tillbaka med besked.

– Asfalten är inte tät utan vattnet försvinner ner i beläggningen. När det fryser sprängs gatan inifrån och vittrar sönder, sedan tar trafiken med sig det lösa materialet, säger Kai Olsson.

På vårkanten fylls potthålen igen med kall asfalt av kommunens egen personal på Markbyggarna och sedan med varm asfalt från entreprenören Skanskas asfaltsverk. Budgeten för den årliga potthålskampanjen ligger på ungefär 2,5 miljoner kronor per år.

Vissa gatavsnitt är så illa däran att de ska få en ny beläggning (se faktaruta). Tekniska kontoret har en asfalteringsplan som sträcker sig fram till oktober.

– Vi har sju miljoner kronor att lägga asfalt för i år. Men planen är preliminär, vägar kan både komma till och falla bort, säger gatuingenjör Karl Blad.

Eftersom asfaltering är väderberoende kan han inte säga exakt när varje väg åtgärdas. Insatserna måste också passa in i Skanskas planering.

– Alla vägar på listan är dåliga. Vi ska försöka hinna med så många som möjligt innan semestern, säger Karl Blad.

Vi har sju miljoner kronor att lägga asfalt för i år. Men planen är

preliminär, vägar kan både komma till och falla bort.

Karl Blad

gatuingenjör

Mer läsning

Annons