Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning med tema Ockelbo

/
  • Makarna Hans och Margareta Hansson tittar på fornlämningar från hemkommunen Ockelbo. Arkeologen Bo Ulfhielm ger en inblick i vad som lämnats kvar under årens lopp.
  • Anders Hansson visar en båt som byggts av Ockelbosonen Erik Lundgren.– Den gör 32 knop, förklarar han för kommunchefen Lars Sjödin.

För första gången hade Länsmuseet Gävleborg i går en utställning med Ockelbo som tema. Föreläsningar, bildspel och filmer fick besökarna ta del av.

Och förstås en utställning av gamla skotrar av märket Ockelbo.

Annons

Utställningen ägde rum på Styrmansgatan på Brynäs. En av de som bjudits in var prins Daniel Westling. Arrangörerna var dock noga med att inflika i inbjudan att de hade full förståelse om hans schema gjorde att han inte kunde komma loss.

Men både kommunchefen Lars Sjödin och kommunalrådet Magnus Jonsson, S, var på plats.

Strax efter klockan 15 hade den lilla dosan, räkneverket, som antalet besökare räknas med gått varm och visade siffran 185.

Och då var inte de medräknade som bara stannat utanför för att titta på de gamla skotrar som Anders Hansson ställde ut.

Han har 15 skotrar i sin samling och samtliga är av märket Ockelbo med den traditionellt orange färgen.

Varför bara märket Ockelbo?

– Därför att jag kommer från Ockelbo. Till Gävle flyttade jag 1990, förklarar han.

Han berättar att skotrarna ofta brukar vara i väldigt dåligt skick när han köper dem. Men efter att ha reparerat och renoverat dem, ibland under ett helt år, är de sköna både att köra och att vila ögonen på.

– Jag brukar ställa upp med dem i veterantävlingar. I Norrland är det stort att köra veterantävlingar. Viktigt är att de har rätt färg, orange, annars är det inte original.

Inomhus pågick föreläsningar och utställningar med anknytning till Ockelbo. Bildspel och filmer visades också.

Makarna Margareta och Hans Hansson hade kommit från Ulvsta i Ockelbo för att titta på fornlämningar från hemkommunen. Arkeologen Bo Ulfhielm själv berättade för dem om fynden som gjorts, främst i Vittersjö, ända från stenåldern när trakten hade kustremsa.

– Fynd har gjort av både verktyg och djur som levde i vattnet, informerade han.

Mer läsning

Annons