Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill öka elevdemokratin

GÄVLEVänsterpartiet vill införa elevmajoritet i de lokala styrelserna för Gävles gymnasieskolor. Då får eleverna ett bättre inflytande över sin arbetsmiljö och elevdemokratin ökar.

Annons
För något år sedan gjorde Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ett försök på Polhemsskolan med ökat elevinflytande. Elever var på studiebesök på andra skolor för att se hur det fungerade med elevinflytande och elevmajoritet. Men försöket tycks ha runnit ut i sanden, menar Ulla Andersson, v.

- Det sades att det berodde på ointresse från eleverna. Men det beror ju på vilka förutsättningar som gavs. Man kan inte bara ge upp om man får en motgång, anser hon.

I den motion som hon och partikamraten Anna-Lena Westin har lagt fram till kommunfullmäktige föreslår hon att nämnden får i uppdrag att arbeta aktiva för ökad elevdemokrati i gymnasieskolorna. Nämnden ska jobba efter målet att kommunens samtliga gymnasieskolor inrättar lokala skolstyrelser med elevmajoritet.

Behöver mer kunskap
De skriver att en handlingsplan bör tas fram för att genomföra idéerna och att man ska genomföra utbildningar och studiebesök och sprida information om elevfackliga rättigheter.

Både lärare och elever behöver mer kunskap om demokrati, delaktighet och inflytande i skolan, tycker vänsterpartisterna.

De kan tänka sig att eleverna ska ha ordförandeposten i styrelserna, att de ska kunna ta fram dagordningen och budgetförslag. Ja, de ska även kunna vara med och anställa lärare.

Ulla Andersson berättar att hon varit på en temadag i Stockholm om just elevinflytande och mötte där representanter från skolor i Sundsvall och andra ställen där man genomfört idéerna. Bland annat vid Polhemsskolan i Bollnäs.

- Eleverna har för lite inflytande idag i skolan. Och det är ojämnt fördelat beroende på vilka lärare man har. Någon lärare kan ge eleverna chans att säga vad de tycker om kurslitteratur, medan andra inte ger dem något inflytande på arbetsmiljön. Det måste vara lika för alla, tycker Ulla Andersson.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons