Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer när skolorna töms?

/

Det finns ännu inga planer för vad som ska hända med Milboskolans och Brynässkolans lokaler när fyra högstadieskolor töms för att flytta in i Vallbacksskolan 2015.

Samtidigt letar friskolor lokaler i Gävle.

Annons

– Två friskolor har hört av sig och är intresserade, men det är absolut inget klart än. Vi ser över kommunens behov först och kommer att fundera ett varv till innan det är klart. Eftersom det inte är aktuellt att friställa förrän före hösten 2015 kan det rinna mycket vatten under broarna innan dess, säger Cecilia Öhlén, fastighetschef vid Gavlefastigheter.

Vilka friskolor som varit intresserade vill hon inte säga.

– De har inte varit och tittat på några lokaler utan bara frågat vilka som finns och vilka planer vi har för dem, säger hon.

I december sa en enig barn- och ungdomsnämnd ja till förslaget att avveckla högstadiet på Milboskolan, Stenebergsskolan, Sörbyskolan och Nynäs Montessori och i stället skapa en ny 7-9-skola med mellan 500 och 750 elever. I förra veckan ställde sig kommunstyrelsen bakom förslaget.

Vad som händer med lokalerna på de fyra skolorna är klart för tre av dem. Stenebergsskolan fylls upp med elever från Brynässkolan, som ställs tom. Sörbyskolans och Nynäs Montessoris lokaler blir förskolor. Kvar blir Milboskolans högstadiedel och Brynässkolan.

– Milboskolan är ju en strategisk enhet med både bibliotek och förskola i anslutning så där får vi fundera. Brynässkolan kan eventuellt bli aktuell för försäljning eller också kommer man att se över möjligheterna inom kommunen att göra om den till bostäder, men det kan bli dyrt.

Beslutet att avveckla högstadiet på de fyra skolorna har upprört föräldrar till barn på Milboskolan i det norra skolområdet eftersom resvägen till och från nya Vallbacksskolan blir lång, vilket Gefle Dagblad berättat om tidigare.

I dag skriver även en tidigare skolledare i Gävle en insändare i Gefle Dagblad mot en storskola, som han tror blir för stor att hantera och som dessutom strider mot närhetsprincipen.

Mer läsning

Annons