Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga testa, råder ingenjören

/
  • Andreas Sjölin ångrar inte att han sökte till högskolans ingenjörsprogram. Nu vill han locka fler gymnasieelever i Gävle att våga ta steget till högskolestudier.

Högskolan i Gävle vill locka studenter till sitt ingenjörsprogram.
Nu gör man reklam hos förstaårselever på Polhemsskolan i Gävle.
– Mitt råd är: sök. Du kan alltid testa och se hur det känns, säger Andreas Sjölin, snart färdigutbildad ekonomiingenjör.

Annons

Igår fick eleverna i årskurs ett på teknik-, bygg-, el-, TPS- och energiprogrammet information av bland andra Andreas Sjölin. Han studerar till ekonomi- ingenjör på HiG och visste redan på gymnasienivå att han ville läsa vidare.

Efter två månader på Kungliga tekniska högskolan, KTH, insåg han att det inte var rätt utbildning han valt och sökte till det projektbaserade ingenjörsprogrammet i Gävle. Ett beslut han inte ångrat.

Nu råder han gymnasieungdomar att själva våga söka till universitets- och högskoleutbildningar. Det är bättre att testa och ge det en chans än att avfärda vidarestudier direkt, menar han.

– Det är roligt att plugga på högskolan.

I publiken satt eleverna Emil Roos, Jesper Håkansson och Matilda Pehrsson som alla läser på teknikprogrammet. Ingen av killarna har börjat fundera över vidareutbildning än.

– Nja, jag vet inte. ingenjör kanske jag skulle kunna tänka mig, säger Emil Roos.

Matilda Pehrsson däremot har siktet inställt på att bli arkitekt och vet att för det så krävs det högra utbildning än gymnasium.

– Jag vet vad som krävs, vilken meritpoäng och sånt, säger hon.

Mer läsning

Annons