Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vägen borde flyttas helt och hållet”

/
  • Gården har stall på båda sidor om vägen, så har det varit så länge den funnits där. Men trafiken, som från början var begränsad till det vägen var anpassad för, ökar hela tiden.
  • Flera gånger varje dag korsar hästarna från stallen i Rörberg väg 56.– Vi måste över vägen för att ta oss någonstans, säger Lena Sjöström.
  • – Vi kan inte göra något åt trafiken. Folk struntar i hastighetsbegränsningar eller fartkameror. Många släpper inte på gasen trots att det står en häst alldeles vid vägen. Och om det är nån som faktiskt saktar in så är det nån annan som absolut måste köra om, säger Lena Sjöström.Thomas Östlin tycker att vägen skulle ledas om helt i stället för att breddas.

I torsdags var olyckan framme igen på vägen som inte är anpassad för den tunga och snabba trafik som går där. Väg 56. En fyraårig pojke blev påkörd av en lastbil i Tvea i Rörberg. Pojken hade änglavakt, men vårdades i går fortfarande på sjukhus.

Annons

– Det var en ren olyckshändelse. Det var tur att det var just den här lastbilschauffören bakom ratten – han körde så försiktigt det gick – så slutade det inte så illa som det kunde ha gjort, säger Thomas Östlin, som bor vid olycksplatsen.

Tillsammans med sin sambo Lena Sjöström driver han Stall Tvea i Rörberg. På sommaren har de ridläger för barn. Pojken och hans åttaåriga syster, som skulle rida på torsdagsmorgonen, skjutsades på torsdagsmorgonen dit av sin farfar.

– Han hade släpvagn på bilen och kunde inte svänga ner här så han stannade vid busshållplatsen på andra sidan vägen från oss. Systern var väl ivrig och sprang före och farfadern hann inte se att pojken sprang efter över vägen. Då kom långtradaren. Som tur var såg han pojken på långt håll och kunde börja bromsa redan tidigt, men han lyckades inte bromsa helt, berättar Lena.

De säger att även om olyckan inte i sig var vägens fel så är det inte rimligt att en väg, som från början var en slingrig skogsväg, nu trafikeras som en motorväg utan att den anpassats för det. En väg som dessutom går precis utanför deras och många andras grindhål.

Att flytta är inte ett alternativ.

– Man kan inte välja allt här i livet. Den här gården har funnits här ända sedan vägen bara var en stig. Hästarna har alltid funnits på gården. Jag tycker att vägen borde flyttas helt och hållet, ledas om.

Gården ligger mellan de två fartkamerorna som finns på vägen. Det märker de inte mycket av.

– Trafiken bara ökar och ökar. Folk skiter i fartkamerorna och det märks inte att hastigheten sänkts till 60. Många passar dessutom på att köra om på raksträckan här utanför, säger Thomas.

De säger att de inte minns att någon blivit påkörd i närheten av deras gård.

– Men det vickar nån långtradare då och då och ibland far någon lastbil av vägen och tappar lasten, säger Thomas.

Trafikverket har, som Gefle Dagblad flera gånger skrivit om, beslutat att faktiskt göra något åt sträckan från Valsjön till Mackmyra trafikplats. Dock är ingen åtgärd planerad för den mycket olycksdrabbade sträckan förbi Främlingshem.

Thomas och Lena bor vid Valsjön så de har turen att då få gå längs den nya delen av vägen. Men det dröjer år innan det bygget påbörjas.

– Det senaste jag hörde, faktiskt på ett informationsmöte med Trafikverket i går, var att det som allra tidigast kan komma igång 2016. Men vi kan inte vänta längre nu. De måste börja bygga nu eller lösa in gårdarna så att folk kan flytta härifrån, säger Thomas.

Mer läsning

Annons