Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägglusinvasion i Sörby

/
  • Bakom sänggaveln som nu står lutad mot väggen trivdes vägglössen. När de skruvat loss sänggaveln förstod Emma att utslagen hon och hennes son fått var lusbett. Uppe vid taket syns spår av vägglössen.

Antalet fall av vägglöss har exploderat i Gävle i år.

Värst drabbad är en trappuppgång i Sörby, där fyra lägenheter av sex fått vägglöss.

– Det värsta är att vi inte blivit varnade, säger en av de drabbade hyresgästerna.

Annons

Under januari och februari har Anticimex fått ovanligt många larm om vägglöss i Gävle.

– Under 2011 hade vi 94 fall på hela året. Men i år har vi haft 96 fall bara under januari och februari. Det är extremt mycket, säger Rolf Wickenberg, VD på Anticimex.

Det vanliga är att vägglössen kommer hem till lägenheten genom att de följer med i resväskan när man varit ute och rest, och sedan bosätter sig i sängen eller i närheten av sängen.

Att vägglössen sprider sig mellan lägenheter är mycket ovanligt, säger Rolf Wickenberg. Men det är vad som tycks ha hänt i ett hyreshus i Sörby.

De drabbade hyresgästerna vill vara anonyma av hänsyn till sina barn.

– Min dotter tycker det här är så hemskt. Hon vill inte att kamraterna ska få veta att vi har vägglöss, säger Carola, som bor i en av lägenheterna.

Hon hittade den första vägglusen för drygt en månad sedan.

– Den kröp omkring i sängen. Jag visste inte ens vad vägglöss var innan jag googlade. Sedan har vi hittat vägglöss i alla tre sovrummen och i vardagsrummet. Men nu har ju Anticimex varit här och sanerat tre gånger, först med gift och sedan med ett pulver, berättar hon.

Det här visste inte hennes granne Emma om. Både Emma och yngste sonen hade fått konstiga utslag, men de trodde att det berodde på att de inte tålde tvättmedlet. Tills en dag då hon hörde att Anticimex skulle komma till en tredje granne på grund av vägglöss. Då insåg hon att det var vägglusbett de hade.

När hon sedan skruvade loss gaveln på sin säng kryllade den av vägglöss.

Nu har Anticimex sanerat lägenheten och hela livet ställts på ända.

– Jag vägrar att sova i det sovrummet. Anticimex säger att någon måste sova där för att locka fram vägglössen så de får i sig giftet, men jag vägrar. Det får min man göra, men han ligger mest och vrider sig och kan inte sova, säger hon.

Både Emma och Carola är irriterade över att de inte varnades. Då skulle de hållit utkik och man hade kunnat bekämpa vägglössen innan de blev så många, menar de.

– Skolorna skickar ut lappar när något barn fått huvudlöss om att man ska hålla koll. Man skulle kunna göra likadant när det finns vägglöss i ett område. Man behöver ju inte peka ut någon för det, säger de.

Men någon sådan rutin finns inte, säger man på Anticimex.

– Vi brukar aldrig ha problem med att vägglössen sprider sig mellan lägenheter. Men nu när det här har hänt måste vi kanske se över våra rutiner, säger Linda Askenberg, som har haft fullt upp med att bekämpa vägglöss den senaste tiden.

Hur lång tid det tar att få bukt med vägglöss i en lägenhet är svårt att säga, säger hon.

– Vi har många olika metoder som vi kan använda. Om kunderna följer våra instruktioner kan vägglössen vara borta när vi sanerat två gånger, men ibland räcker inte det. Men vi brukar få bort dem förr eller senare, säger hon.

Fotnot: Emma och Carola vill vara anonyma och heter någonting annat i verkligheten.

Mer läsning

Annons