Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägmuseet flyttas till Gävle

Vägmuseet i Borlänge flyttas till järnvägsmuseet i Gävle. Någon gång i höst börjar resan, men hur den slutar är oklart. Allt som visas i Borlänge får inte plats.

Annons

Redan förra året aviserade Trafikverket att vägmuseet skulle flyttas, men då till Kjula utanför Eskilstuna. Nu är det Gävle som gäller och i Borlänge är besvikelsen stor hos de museiansvariga.

– Det kan inte bli bra. Då får man göra om hela järnvägsmuseet, säger Jan-Olof Montelius, ansvarig för Vägmuseets samlingar och arkiv.

Tre personer berörs av beslutet att flytta till Gävle.

I Borlänge har vägmuseet haft en egen lokal. Efter sammanslagningen av Vägverket och Banverket har det nya Trafikverket behov av större lokaler i Borlänge och då får Vägmuseet stryka på foten.

Järnvägsmuseets chef, Robert Sjöö, tror att det går att ge plats för ett vägmuseum i Gävle, även i nuvarande lokaler. Men på sikt kommer det att krävas nyinvesteringar. Hur stora är oklart.

– Det beror på vilka ambitioner man har. Vi har föreslagit investeringar på sikt, säger Robert Sjöö.

Detaljerna är inte helt klara. Samtidigt som flytten är beslutad finns det planer på en ny huvudman för både järnvägsmuseet och vägmuseet. Pengarna till museiverksamheten plockas nu från olika håll i Trafikverkets anslag och på sikt är den situationen inte bra, enligt Robert Sjöö.

Förslaget är att kulturdepartementet ska ansvara för de två museerna i Gävle, ett beslut som regeringen måste fatta.

– Vi hoppas på en signal så fort som möjligt, säger Robert Sjöö.

Mer läsning

Annons