Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägrade alkotest - stängdes av

En ambulanssjukvårdare i Gävle stängdes av från jobbet sedan han vägrat delta i en alkoholkontroll.

Hans fackliga organisation anser att arbetsgivaren gjort fel och begär skadestånd.

Annons

Inom ambulanssjukvården i Gävleborg sker sedan flera år tillbaka slumpvisa alkoholtester av personalen. I april i år uppmanades den nu aktuelle ambulanssjukvårdaren att göra ett sådant test i samband med att han gick av sitt skift. Men mannen sade nej.

Landstinget beslutade då att stänga av honom från arbetet under de två veckor det tog att utreda om mannen hade alkoholproblem. Efter de två veckorna fick han återgå i tjänst.

Den fackliga organisationen Ambulansförbundet Alarm anser att avstängningen var en ”oegentlig handling” från arbetsgivarens sida och kräver att ambulanssjukvårdaren kompenseras ekonomiskt. Förbundet har begärt ett skadestånd på 50 000 kronor, enligt en förhandlingsframställan.

Elisabeth Ullström, förhandlingschef på landstinget i Gävleborg, anser att gällande rutiner följts vid avstängningen och att kritiken är obefogad.

– Mannen fick vara hemma i två veckor med full lön. Han har alltså inte lidit någon ekonomisk skada, säger hon.

Hon påpekar vidare att landstinget inte har något kollektivavtal med Ambulansförbundet Alarm. De flesta anställda inom ambulansverksamheten i Gävleborg tillhör Kommunal eller Vårdförbundet.

Mer läsning

Annons