Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vajerräcken inte farligare

Polisen letar fortfarande efter anhöriga till motorcyklisten som avled i när han kolliderade med ett vajerräcke på E4 i torsdagskväll.

Annons

Mannen är hemmahörande i Finland. Polisen tror att mannen fick sladd på det våta vägunderlaget och därför åkte in i vajerräcket.

Som GD skrev i går ska en bil ha varit inblandad i olyckan men det är ännu oklart på vilket sätt. Mannen avled direkt på platsen.

Debatten har tidigare varit livlig kring hur farliga vajerräcken är för motorcyklister. Men så sent som i tisdags publicerade Folksam en undersökning som visar att vajerräcken inte är farligare än andra stålräcken för motorcyklister. För att öka säkerheten hos motorcyklister borde snarare alla räcken förbättras, enligt Folksam.

Stig Edvinsson kallar sig själv trafikdebattör och har åkt motorcykeln sedan barnsben. Han menar att vajerräcken är ett nödvändigt ont.

– Många tror ju att det är farligt för motorcyklister med vajerräcken, men att kollidera med en annan bil, eller ett träd eller sten kan vara ännu farligare. Vajerräcken har också räddat väldigt många liv, säger han.

Stig Edvinsson påpekar också vikten i att motorcykeln alltid rostas av på våren. Trycker man på för mycket i en omkörning är det lätt att få sladd på motorcyklarna.

2009 gjorde Statens väg och transportforskningsinstitut en studie som visar att vajerräcken har minskat dödsolyckor för bilister med 75 procent och motorcyklister med 40 procent.

Mer läsning

Annons