Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valbo väntar på byggstart

/
  • Arkivfoto: LEIF JÄDERBERG I startgroparna för en stor utbyggnad.  Bilföretag, byggvaruföretag och möbelföretag är mycket intresserade av att etablera sig i Valbo, säger Hans Bäckström, vd i Tedoval

Nyetableringar brukar vara politiskt laddade. Ändå diskuterades inte utbyggnaden i Valbo under valrörelsen.GÄVLEJa eller nej till en utbyggnad av Valbo köpcentrum?

Annons
Det kunde ha blivit en het fråga i årets valrörelse i Gävle.
I stället har frågan gömts undan i en "handelspolicy" i ett av kommunstyrelsens utskott.
- Det är som med alla andra miljöfrågor, de kommer inte fram, säger Amelia Morey-Strömberg, v. Som ledamot i mark-, miljö- och plandelegation är hon en av endast fyra politiker i kommunen som hittills fått diskutera hur kommunen ska ställa sig till etableringen av nya stormarknader och köplador.

Inget för allmänheten
Handelspolicyn är långt ifrån klar, säger Göran Berfenstam, Gävles planeringschef. Det förslag som de fyra politikerna i mmp-delegationen och många tjänstemän har fått är "ett arbetsmaterial", och ingenting som allmänheten kan få läsa. Men meningen är att policyn ska skickas ut på remiss om ungefär en månad.
- När vi väl sätter klutarna till kommer det att gå fort, säger han.
Det är planerna på ett nytt stort köpcentrum i Valbo på andra sidan riks-80 som gjort behovet av en handelspolicy akut. I stället för att börja med detaljplanearbetet direkt vill man fastställa principiella riktlinjer först.
Men policyn kommer knappast att sätta stopp för en utbyggnad av Valbo Köpcentrum.
- Nej, tvärtom. Jag tror att den kommer att styra all handel med skrymmande varor till Valbo, säger Amelia Morey-Strömberg, v.
I förra veckan uppvaktade Svenska Naturskyddsföreningen Gävle kommun och krävde bland annat att man tar hänsyn till miljökonsekvenserna när nya handelsområden växer upp utmed motorvägarna utanför städerna. Amelia Morey-Strömberg håller med Svenska Naturskyddsföreningen om att stora köpcentra borde prövas enligt miljöbalken.
- Ja, det tycker jag. Men det har vi inte diskuterat. Men vi har pratat om att kräva miljökonsekvensbeskrivning, barnkonsekvensbeskrivning och människokonsekvensbeskrivning. Det blir allt fler äldre i samhället. Hur påverkar det de äldre om butikerna flyttar ut ur stan? säger hon.
Carl-Göran Wallman, m, har en helt annan uppfattning om vad en handelspolicy ska innebära.
- Det viktiga är att vi ska styra så lite som möjligt. Vi ska inte sitta uppifrån och säga att det är skämmigt med lågprisbutiker till exempel. Riktmärket ska vara att tillmötesgå handeln. Om en ny etablering får kunder, så visar det att den är bra, säger han.
Ska man säga nej till en butiksetablering, så är det bara i väntan på att kommunen löser ett konkret problem, som till exempel när Lidl vill bygga en butik på Kryddstigen i Gävle.
- Då säger vi att ni är mycket välkomna, men ni måste vänta lite så att vi hinner fixa en rondell först. Trafiksituationen ska naturligtvis vara ordnad.

Politisk debatt
Etableringen av nya butiker hör till de frågor som orsakat mest politisk debatt i Gävle de senaste åren. Frågan om var Maxi Icas nya butik skulle ligga diskuterades i tio år innan butiken kunde öppnas.
Att etableringen av nya affärscentra inte har blivit någon valfråga i år, trots att frågan är politiskt laddad, har Carl-Göran Wallman ingen förklaring till, men han tror inte att frågan är medvetet undangömd.
- Jag vet inte varför ingen har huggit på den. Men det är lika med alla lokala frågor som vi debatterar i fullmäktige, tycker jag. I valrörelsen har det varit tyst.
Kommunalrådet Lena Andreasson, s, har en annan förklaring.
- Att man inte diskuterat utbyggnaden av Valbo köpcentrum beror väl på att det finns andra viktigare frågor, säger hon.
Hon tycker det är svårt att säga vad handelspolicyn ska innehålla.
- Jag sa till Svenska naturskyddsföreningen när de var här att vi naturligtvis ska lyssna till dem men vi måste ju väga in andra synpunkter också. Men än har ingen politisk bedömning alls gjorts. Det viktiga tycker jag är att vi får en inriktning, så att vi inte måste ta en stor diskussion varje gång ett företag vill flytta hit, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons