Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Våldtogs mot ett köksbord”

Den våldtäktsmisstänkte Gävleborgspolisen tryckte ner sitt offer mot ett köksbord och höll fast henne bakifrån. Han la en t-shirt runt hennes hals och drog den bakåt. Sen våldtog han henne.

Det är en del av åklagarens gärningsbeskrivning.

Annons

I går berättade Gefle Dagblad om det väckta åtalet mot Gävleborgspolisen som suttit häktad sedan mitten av april. Han nekar till brott.

Åklagaren Pär G Lindell valde att sekretessbelägga inte bara förundersökningen utan även gärningsbeskrivningen.

Men Gävle tingsrätt gjorde på begäran av bland annat Gefle Dagblad en sekretessprövning och lättade på sekretessen av gärningsbeskrivningen.

Polismannen och kvinnan ska tidigare ha haft en relation. I slutet av mars, dagen innan den misstänkta våldtäkten, ska paret ha gjort slut, men sov sedan ändå i samma lägenhet.

När kvinnan gick in för att väcka mannen ska han ha dragit ner henne i sängen och hållit fast henne med sina armar och ben. Efter att ha tagit sig ur greppet flydde hon in i köket. Polismannen följde efter, tryckte ner henne mot köksbordet och drog ner hennes byxor och trosor innan han våldtog henne. Samtidigt som han höll fast hennes armar ska han ha lagt en t-shirt runt hennes hals och dragit den bakåt.

Pär G Lindell, chefsåklagare vid riksenheten för polismål förnekar bestämt att den tunga sekretessen hade något som helst att göra med att den misstänkte är polis och säger att det enbart handlar om att skydda målsäganden. Även vid häktningsförhandlingen för tre veckor ville Pär G Lindell ha full sekretess. Också då hävdes delar av den efter en överläggning av Gävle tingsrätts domare Karl-Johan Cavallin.

– Då kom domaren fram till att det inte fanns skäl att hemlighålla den misstänktes identitet, men däremot målsägandens identitet, säger Pär G Lindell.

Rättegången hålls på onsdag nästa vecka.

Mer läsning

Annons