Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet av Kajsa Ravin kommer att överraska

Utan tvekan – Kajsa Ravin är det bästa valet för Gävle.

Annons

Hon har ett gott renommé i Kultursverige och bra koll på den omvärld som en mellanstor kommun i södra Norrland blir allt mer beroende av.

I sina gamla korridorer omtalas hon som en god ledare, och det sägs att hon redan gått igenom den eklut som varje kulturchef måste passera för att kunna stå stadigt, även i snålaste blåst. Förhoppningsvis är hon inte alltför formaterad av sitt arbete i kulturbyråkratins korridorer, utan förmår ta ut de svängar som Gävle såväl behöver

Hennes erfarenhet av departementet och Statens kulturråd kan vara helt avgörande i ett läge när Gävle ska gå i dialog med en ny kulturpolitik. Den nya kulturpolitiken som är på väg att ta plats i länet kan bli Gävles chans att profilera sina tillgångar, men det kräver känsla för konstnärlig kvalitet, samarbete och en lagom stor respekt för gamla revir och glastak. I den nya kulturpolitiken måste de jämstarka parterna Gävle och Gävleborg hitta nya vettigare sätt att kroka arm. Ingen av dem är stark nog att klara sig utan den andre.

I bästa fall formar Kajsa Ravin ett upplägg där hennes organisation kan ta tillvara avgående chefens, Mats Öströms, kompetens och idéer. Att göra så kallat rent bord vore slöseri – för henne, men framför allt för Gävleborna.

Hon har dessutom flera trilskande surdegar som hon kan behöva hjälp att baka ut – bibliotekskvarteret och Gasklockorna är nog de två som kräver mest omsorg och fingertoppskänsla.

Kajsa Ravin har fler lite kaxiga projekt på sin meritlista, med såväl lokal som internationell förgrening. Kaxigheten kan behövas i en tid då lågkonjunkturens isiga fingrar är på väg att treva sig in i minsta beslut.

Då blir politikerna svårt beroende av en kulturchefs förmåga att konkretisera och visualisera nya möjligheter.

Åtskilliga i det nationella kulturlivet kommer att överraskas av att Kajsa Ravin blir just kulturchef i Gävle.

I egenskap av museolog och konstvetare var hon förhandstippad som en av landets framtida museichefer, till exempel i Gävle, där tjänsten just blivit utlyst.

Nu får hon ett uppdrag som bär på helt andra utmaningar.

Måtte hon ta dom.

Måtte hon bevara modet.

Måtte hon aldrig glömma att det är kulturen som kan göra den väsentliga skillnaden för en plats som Gävle i framtiden.

Kaxigheten kan behövas i en tid då lågkonjunkturens isiga fingrar är på väg att treva sig in i minsta beslut

Mer läsning

Annons