Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfri hemtjänst på prov?

Välj fritt mellan kommunal och privat hemtjänst.
Det blir verklighet i Gävle i höst om politikerna säger ja.
Men varken PRO eller Kommunal vill att systemet införs och frågan splittrar de rödgröna majoritetspartierna.

Annons

På tisdag ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till om Gävle kommun ska införa valfrihetssystem inom hemtjänsten. Även kommunfullmäktige måste godkänna förslaget den 20 juni.

Om politikerna säger ja så införs systemet på försök i fyra år med start någon gång i höst. Det blir alltså fritt fram för alla som är beviljade hemtjänst att välja utförare – kommunen eller något privat företag som lever upp till de ställda kraven.

Redan förra året var frågan uppe i fullmäktige som då valde att skicka tillbaka ärendet till omvårdnadsnämnden för ytterligare utredning. Frågan splittrade majoritetspartierna som ville veta mer om hur organisationen ska se ut, möjligheterna till samverkan mellan de olika aktörerna och kvalitén på hemtjänsten.

Ett mer ingående beslutsunderlag på 28 sidor har nu tagits fram, men fortfarande är de rödgröna samarbetspartierna oeniga.

När frågan var uppe i omvårdnadsnämnden för tre veckor sedan sa Vänsterpartiet nej, Miljöpartiet ja och tre av fem socialdemokrater nej. Hela alliansen är däremot positiv så det troliga är att förslaget kommer att gå igenom även i kommunstyrelsen och fullmäktige.

En organisation som är kritisk är PRO. Olle Andréasson är vice ordförande i PRO:s samorganisation i Gävle.

– Vi diskuterade frågan i höstas och sa då nej. Orsakerna är flera. Säg att det bor fem pensionärer i samma trappuppgång. Ska det då komma fem olika hemtjänstutförare till dem? Hur effektivt är det? Vad blir kostnaderna och miljöeffekterna om olika utförare ska köra med bilar över hela stan? Och hur garanterar man att ingen kund blir bortglömd? undrar han.

Han tycker att det vore bättre om kommunen satsade på mer kvalité inom den egna hemtjänsten.

– I dag har hemtjänsten oftast inte ens tid att sätta sig ner och prata med kunden, säger han.

Även Kommunal i Gävle har sagt nej till förslaget med hänvisning till att de anställda skulle riskera sämre arbetsvillkor. Kommunen erbjuder exempelvis alla anställda heltidsarbete, men kan inte ställa samma krav på privata utförare.

Åsa Wiklund-Lång, S, är en av politikerna som ska ta ställning till förslaget på tisdag. Hon är osäker på hur hon ska rösta.

– Jag ska sätta mig in i alla detaljer i veckan, men i grund och botten tror jag att valfrihetssystem är fel väg att gå. Bara för att utförarna blir fler är det inget som säger att valfriheten ökar när det gäller vad som ska utföras och hur, säger hon.

Men Niclas Bornegrim, M, menar att konkurrensen kommer att sporra hemtjänstutförarna att erbjuda den bästa kvalitén.

– Valfrihet skapar utveckling och framgång. När två utförare ställs mot varandra vinner den som kunderna tycker är bäst, säger han.

Mer läsning

Annons