Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallokaler handikapp- anpassas

GÄSTRIKLANDAtt rullstolsburna ska kunna rösta på samma villkor som gående kan låta som en självklarhet.

Annons
Men från och med höstens val får valförrättarna även ta emot röster utanför vallokalerna.
Gästriklands kommuner har högre ambitioner än så och därför har valnämnderna gått igenom alla tänkta vallokaler för att se till att man kan komma in vare sig man tar sig fram på ben eller i rullstol.

En kan inte anpassas
En av länets 191 vallokaler kan inte handikappanpassas.

- Det visade sig att i Hemlingby finns ingen annan lämplig lokal än Hemlingbyskolan och där kan man inte ta sig in med rullstol. Vi tänkte att man kunde sätta dit någon landgång men det skulle bli för brant, säger Anita Molander, ordförande i Gävles valnämnd.

Om det kommer någon dit som inte kan ta sig in får han eller hon i stället sällskap av en valförrättare till en bespisningslokal i närheten.

- Målet är förstås att man inte ska behöva ta separata ingångar och så för att man sitter i rullstol, men det här är det bästa vi kan göra i Hemlingby. På Brynässkolan däremot där det finns tre ingångar har vi i stället valt att bara använda en, den som rullstolar klarar, säger Anita Molander.

En ramp måste göras
I Sandviken har valnämnden varit runt och inspekterat flera lokaler.

- Vi fann egentligen bara en lokal som man behöver göra något åt. Det är Hammarskolan här i Sandviken. Där ska det göras en ramp, säger Ulla Olsson på Sandvikens kommun.

Rampen kommer att finnas vid ingången från Köpmangatan.

- Det går i och för sig att ta sig in med rullstol via kafeterian, men det skulle bli lite krångligare. Nu kan alla ta samma ingång, säger Ulla Olsson.

Även i Hofors och Ockelbo kommer alla vallokaler att vara rullstolsvänliga på valdagen den 15 september.

HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons