Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänskap ett tema på innebandyplanen

/
  • Foto: LASSE WIGERT Närkontakt. Hanna Klinga och de andra tjejerna från SISU startade dagen med lekar för att barnen skulle lära känna varandra och våga prata i grupp. Emma Palmqvist var road av både lekarna och teatern med framförallt av att lira innebandy.

GÄVLEInnebandy och vänskap stod på schemat när Gävle GIK hade innebandyskola i Sätra.

Annons
- I går var första gången som jag spelade innebandy. Jag ramlade och slog näven. Men det gör inte ont i dag, sa sexåriga Fredrik Dahlman.

Tre tjejer och sju grabbar i åldrarna sex till tio år deltog i arrangemanget i Träffens sporthall. Där fick de under två dagar en grundläggande introduktion till sporten under lättsamma förhållanden. Regler, teknik och hur man uppför sig på banan var några av inslagen.

- Innebandy är en lagsport som innebär att man måste kunna ta hänsyn till och samarbeta med andra, säger Gunnar Palm som är ansvarig ledare från GGIK.

Spelade sketch
För att konkret jobba mot mobbning och för kamratskap deltog under torsdagen SISU, Svensk idrotts studie- och utbildningsorganisation, med ett antimobbingprogram. Tre tjejer från Vasaskolans teaterlinje spelade upp en sketch som visade hur det kan gå till när en ny flicka kommer till klassen.
När en ny person kommer till en grupp kan maktbalansen förändras och det kan vara svårt att bli insläppt i gänget.

Ofta är det en som driver på och andra kan vara rädda att säga stopp trots att man vet att det är fel att utestänga någon. Men skådespelarna uppmanade barnen att fundera över vad man kan göra för att vara en bra kompis och hur flickorna i pjäsen skulle kunna ändra sitt beteende.

- Man måste lära sig att säga åt dem som är dumma, sa en av pojkarna.

Men alla var inte lika intresserade.

- Ta en annan teater. Den här är dålig, sa en av de minsta grabbarna.

Eftersom barnen uppmuntrades att aktivt hjälpa till att förändra sketchens händelseförlopp spelades den upp tre gånger innan alla var nöjda med resultatet. I slutversionen fick alla tre tjejerna vara med i gemenskapen.

- Man ska inte vara taskig. Teatern var bra eftersom man fick vara med och ändra på handlingen. Men jag sa inte så mycket eftersom det är pinsamt att prata inför alla, sa Emma Palmqvist, tio år, innan hon försvann ut på planen med innebandyklubban i högsta hugg.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons