Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern går på offensiv

/
  • Marianne Ericsson, Marita Engström, Elin Skalk och ­Elisabeth Biström drog igång en feministisk offensiv.

Vänsterpartiet rustar för offensiv av det feministiska slaget. I går stod jämställdheten i fokus under partiets ­inspirationsdag.

Annons

I går hade Vänsterpartiet utbildningsdag i ämnet feminism. Inspirationsdagen hölls på kafé Lättings i gamla fängelset. Ett 30-tal inbjudna gäster från hela landet slöt upp för att prata om feminism ur olika perspektiv. Men även för att stärka de egna leden.

– Det är viktigt att våga tala om strukturer och maktförhållanden i samhället. Det här är frågor som vi ska diskutera och förändra, sa Marianne Ericsson, tidigare ansvarig för feministiska frågor i partistyrelsen.

Marita Engström, kvinnopolitiskt ansvarig i Gävleborgs distrikt, varnade för dagens utveckling:

– Inkomstklyftorna mellan män och kvinnor börjar öka igen, det kan man se.

Elisabeth Biström, fd vice ordförande i Ung vänster, talade också om att arbetsmarknadspolitiken spär på och ökar klyftorna.

– A-kassa och sjukförsäkringspolitiken drabbar kvinnor värre än män eftersom kvinnor oftare utnyttjar de systemen. Det är farligt när man inte tittar på det här med jämställdhetsglasögonen på.

Elin Skalk, från ungdomsförbundet Ung Vänster, poängterade att det är viktigt att få både unga tjejer och killar medvetna om vad feminism handlar om.

– Vi jobbar med feministiskt självförsvar för tjejer. Men vi bjuder även in killar till samtalsgrupper för att tala om vad det är att vara feminist. Många av mina killkompisar har samma synsätt som jag, det är bara att de inte ser strukturerna. Det måste bli ok att säga att man är feminist, även om man är kille.

Mer läsning

Annons