Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Var inte rädd för att anmäla”

/
  • För Ewa-Carin Wahlberg är det en självklarhet att rapportera felaktigheter på hennes arbetsplats.
  • Carina Bengtsson har gjort flera lex Sarah-anmälningar genom åren.

– Man ska inte vara rädd för att anmäla.

Det säger Carina Bengtsson och Ewa-Carin Wahlberg som jobbar på äldreboendet Sofia Magdalena.

Deras avdelning har rapporterat allt från kränkningar till felvända rörelselarm.

Annons

För tolv år sedan infördes Lex Sarah för personalen inom äldreomsorgen.

Carina Bengtsson och Ewa-Carin Wahlberg, som arbetar på äldreboendet Sofia Magdalena i Gävle, hör till de som utnyttjat möjligheten att slå larm när de tyckt att saker och ting inte stått rätt till.

– Vi måste föra kundernas talan, det här är ett demensboende där vissa kan ha svårt att göra sig förstådda. Så fort vi upptäcker något skriver vi en avvikelserapport, men allt blir inte till en lex Sarah, säger Carina Bengtsson.

Ett exempel rörde en dement som blivit instängd i sin säng under natten sedan en grind felaktigt fällts upp.

– Det var rena traumat för den berörde, som inte hade kunnat komma upp på toaletten på grund av grinden, säger Carina Bengtsson.

Både hon och Ewa-Carin Wahlberg påpekar att det inte är kul att behöva göra en anmälan, men att alternativet vore otänkbart.

– Det känns lite obehagligt att anmäla. Men vi gör ju det för att kunderna ska kunna känna sig trygga, säger Carina Bengtsson.

– Anmäler vi inte så är vi lika medskyldiga, tillägger Ewa-Carin Wahlberg.

Samtidigt tror de att många händelser som borde rapporteras aldrig blir kända. Att vissa ser mellan fingrarna för att inte stöta sig med kollegor och skapa dålig stämning på arbetsplatsen.

– En del är rädda för mobbning, att bli utfrysta. I stället väljer de att inget säga eller att bara prata sinsemellan utan att göra en ordentlig anmälan, säger Ewa-Carin Wahlberg.

– Jag har fått försvara mig mot nattpersonal någon gång, men vågar man bara stå för den anmälan man har gjort så går det bra, säger Carina Bengtsson.

Mer läsning

Annons