Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård för döende utreds

Hur ska kommunens vård för döende Gävlebor se ut?
Den frågan ska en utredning besvara, i dialog med hospicestiftelsen.

Annons

Hur den palliativa vården, lindrande vård för obotligt sjuka, ska bli bättre har länge varit en omdiskuterad fråga i landstinget. Ska man starta ett hospice eller satsa på sjukhusplatser?

I Gävle kommun har det varit tystare, men nu ska omvårdnadsförvaltningen bestämma hur deras palliativa vård ska bli bättre. Utredningen ska ske i dialog med den stiftelse som vill starta hospice i Gävle.

Framförallt behöver vården för Gävlebor som inte redan har hemtjänst eller bor på boende bli bättre, tycker Lena Lundgren, S, ordförande i omvårdnadsnämnden och med i den länsgrupp som diskuterar den palliativa vården.

– Det känns bra att vi förstår och uppmärksammar att vi behöver göra något för yngre.

Det handlar framförallt om människor med obotlig cancer. När de inte behöver sjukhusvård och inte kan vara hemma med hjälp av sjukhusets palliativa team och hemtjänst finns i dag korttidsboendet Bergmästargården på Brynäs. Det är dock anpassat för att ta hand om äldre människor, inte för att man till exempel har små barn.

Något beslut om i vilken form den palliativa vården ska vara finns inte. Landstinget har lovat medicinska resurser, oavsett hur kommunen utformar den.

Stiftelsen Hospice Själaro vill, som GD berättat, öppna tolv platser i Gävle och parallellt med kommunens utredning gör de en förstudie. Inga andra kommuner i länet är dock intresserade av att köpa platser.

Lena Lundgren säger att hon fick upp ögonen för frågan om den palliativa vården när stiftelsen tog kontakt för ett år sedan.

– Det är bra att det finns de som pushar på.

Hon tror att utredningen kan vara klar i höst och att politikerna kan fatta beslut nästa vår. Det skulle innebära att en specialiserad kommunal palliativ vård skulle kunna komma i gång 2014.

Landstinget fortsätter sitt arbete och vill bland annat skapa så kallade trygghetsplatser på sjukhuset för obotligt sjuka. GD har nyligen berättat att onkologkliniken förordar egna hospiceplatser på sjukhusen framför ett stiftelsehospice.

De fyra borgerliga oppositionspartierna i landstinget vill se ett hospice i Gävle och har begärt en debatt i landstingsfullmäktige om den palliativa vården.

Mer läsning

Annons