Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefulla skogar har avverkats

GÄVLE
6,5 procent av de värdefulla skogsområden i Gävleborg och Dalarna som har pekats ut i Skogvårdsstyrelsens nyckelbiotopinventering har avverkats.

Annons
Det är betydligt fler än man tidigare trott.
Varför de värdefulla skogarna har avverkats är fortfarande oklart.
- Man kan tänka sig flera förklaringar. Kanske skedde avverkningarna redan i mitten av 1990-talet då vi fortfarande inte hade så mycket pengar för biotopskydd. Det vi måste göra nu är att försöka analysera orsakerna, säger Per-Olof Ståhl, naturvårdsspecialist på Skogsvårdsstyrelsen Dalarna-Gävleborg.

Inventering
Inventeringen av nyckelbiotoper i de privata skogarna inleddes 1993. Totalt i de två länen har drygt 20 000 hektar skog hittills visat sig uppfylla de kriterier som gäller för en nyckelbiotop. De allra flesta utpekade områdena är små, mindre än fem hektar.
Mindre än tio procent av nyckelbiotoperna är skyddade genom biotopskydd. I övriga fall måste markägaren avstå från att avverka utan att få ersättning för det.
- Ansvaret för att skydda nyckelbiotoperna är delat mellan samhället och markägaren, men huvudansvaret är markägarens, säger Per-Olof Ståhl.
En tidigare uppskattning har pekat på att bara en halv procent av alla utpekade skyddsvärda skogsområden i landet har avverkats.

Satellitbilder

Den granskning som gjorts nu i Dalarna och Gävleborg med hjälp av bland annat satellitbilder visar att det är betydligt fler skyddsvärda skogar som försvunnit de senaste tio åren.
Men om 6,5 procent av alla områden, vilket motsvarar 2,5 procent av nyckelbiotoparealen, är mycket är en kontroversiell fråga, menar Per-Olof Ståhl:
- Frågar man någon från Naturskyddsföreningen tycker han säkert att det är mycket, särskilt som det inte är all skyddsvärd skog som ens räknas som nyckelbiotoper. Men frågar man någon som är mer intresserad av produktionen tycker han säkert att 2,5 procent av arealen är en ganska bra siffra, säger han.
Om de stora skogsbolagen har avverkat skyddsvärd skog i samma utsträckning som de privata skogsägarna vet man ännu inte på Skogsvårdsstyrelsen.
- Skogsbolagen har gjort egna inventeringar som de ska rapportera in till oss i år. Men eftersom de flesta skogsbolagen är certifierade enligt FSC eller någon annat system, bör de kanske ligga bättre till, säger Per-Olof Ståhl.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons