Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdkrisen i länet orar näringslivet

GÄVLE Näringslivet i Gävleborg är bekymrat över situationen inom sjukvården. Företagarna vill nu ha ett möte med finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, för att diskutera resursbristen och vad man kan göra åt den.

Annons
Det är organisationerna Svenskt Näringsliv, Mellansvenska handelskammaren och Företagarna Gävleborg som tillsammans skrivit till finanslandstingsrådet för att få till stånd ett sammanträffande.
- Många av våra medlemsföretag känner stor oro inför utvecklingen inom sjukvården, säger Lars Beckman, regionchef vid Svenskt Näringsliv i Gävleborg.
Företagen berörs på flera sätt av att tillgängligheten i sjukvården är bristfällig, menar han. En konsekvens är att anställda som är sjuka inte alltid får den behandling eller den operation de behöver utan måste gå sjukskrivna länge.

Mats Rosén, ägare till Mattes Bröd i Ockelbo, vittnar om hur en anställd hos honom i flera år förgäves sökte hjälp för en ryggskada. Förutom det lidande den enskilde utsätts för blir långa sjukskrivningar en svår belastning för företaget, menar han.
- Vi är ett litet företag och väldigt beroende av våra anställda, säger Mats Rosén.
Han säger att han överväger att teckna en privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. En sådan skulle garantera att den som blir sjuk kommer under behandling inom 14 dagar.
- Visst skulle det kosta pengar. Men vad kostar det inte i engagemang och tid att försöka hjälpa anställda att få den vård som de behöver?

Sjukvårdens problem skapar också rekryteringssvårigheter för företagen. Människor drar sig för att flytta till Gävleborg på grund av sjukvårdens dåliga rykte, enligt Lars Beckman.
Näringslivsorganisationerna kommer att ha några konkreta förslag med sig till träffen med Ingrid Liljegrääs. Bland annat vill de slopa bidraget till Almi Företagspartner, ett statligt konsultbolag. Det skulle spara pengar motsvarande 20 sjukskötersketjänster.
Detta är ett exempel på att det går att spara utan att det drabbar sjukvården, menar Lars Beckman.
- I valet mellan företagsstöd och sjukvård väljer vi sjukvård, säger han.

Han vill också att mer av sjukvården - till exempel länssjukhuset i Gävle - läggs ut på entreprenad. Det ska kombineras med ett nytt prestationsbaserat ersättningssystem där sjukvården får betalt per behandlad patient. Det skulle stimulera vårdenheterna att ta emot fler patienter och och därmed korta köerna, enligt Lars Beckman.
Ingrid Liljegrääs ser fram emot att få träffa näringslivsföreträdarna.
- Det är bra om folk vill vara med och lösa våra problem. Det ska bli intressant att höra vad de har att komma med, säger hon.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons