Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så människofientliga, MRO? – fri abort är en självklar rätt till integritet och värdighet

Hej MRO! Medeltiden ringde och ville ha tillbaka sin kvinnosyn. Och ville dessutom gärna använda era groteska fosterbilder som allmän skrämselpropagande för Guds straff och odefinierad tortyr.

Annons

På tisdag är de i Gävle. Kanske kommer de att lyckas skuldbelägga en och annan kvinna som står inför ett av de svåraste upplevelserna livet har att erbjuda. En abort. Säkerligen kommer de att lyckas äckla fler med sina groteska bilder på döda foster. Jag skulle kunna kalla dem stollar. Om det inte lät lite gulligt. De är inte gulliga.

MRO står för människorätt för ofödda. För de vill gärna hävda att hindra en kvinna att bestämma över sin egen kropp är en människorättsfråga. Att det handlar om mord. Att ett befruktat ägg är att jämställa med en människa med medvetande, känslor, personlighet och sinne för dålig humor.

Att påstå att kvinnor använder abort som preventivmedel är i bästa fall löjligt. Det vore dessutom en oerhört krånglig preventivmetod om man tänker sig ett någorlunda regelbundet sexuellt umgänge, kanske oftare än till påsk och mellandagarna.

Antiabortfolket spelar självklart på känslor i ett extremt känsligt läge. Om att det är ett bultande hjärta som slår. Men medvetandet börjar formas först i den senare delen av graviditeten. Det vet vi tack vare forskning. Tack vare att prästen i byn inte är den enda källan till kunskap. Tack vare att medeltiden är över.

Antiabortmänniskorna avfärdas ofta i debatten som just stollar, som försöker driva en ickefråga. Men de är inte ofarliga stollar. Stödet för dem tycks öka och det finns politisk vilja att sänka tidsgränsen för fri abort från vecka 18 till 12. Det tycks även finnas en ökad förståelse för så kallad samvetsfrihet i vården. Förra året var bland annat Maud Cajdert, sjukhuspastor i Gävle, en av många som satte sitt namn under en debattartikel för rätten för vårdpersonal att vägra utföra aborter. Människor som ser de kvinnor som – i ett kanske utsatt läge – söker hjälp i vården som mördare. Jag har ett hett tips här; byt eller välj ett annat jobb. Det finns yrken som inte kräver ödmjukhet och vilja att förstå andra människor. Det kommer alltid att behövas människor som river biljetter till olika tillställningar.

Min abort är ett av livets jobbigaste upplevelser. Jag kan fortfarande tänka på den. Men beslutet om den var inte svårt. Det fanns inget annat. I GD:s artikel om demonstrationen vid Rådhustorget på tisdag säger organisationens ordförande Nasrin Sjögren att hon fortfarande mår dåligt efter en abort hon gjorde som ung, inget konstigt i det. Hon mår däremot inte längre dåligt av en våldtäkt före aborten. Vi är alla olika. Jag mår fortfarande dåligt av det som ledde fram till min abort, långt sämre än av aborten. Men jag är tacksam att jag lever i en tid och ett samhälle där rätten till den är självklar. Håll era läskiga fingrar borta från den.

Fri abort är en självklar rättighet till integritet och värdighet, skriver GD:s Sofia Öhlander.

Annons