Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg på väg till Hedesunda

Först flyttades vargen från Jämtland till Örebro, men vandrade tillbaka nästan hela vägen. Nu kan det åter bli aktuellt att flytta vargen – och den här gången kan det bli till Hedesundatrakterna.

Men inte till det område som länsstyrelsen har föreslagit.

Annons

Den tvååriga ryska vargtiken är genetiskt värdefull. När den började riva renar i en sameby i Jämtland beslutade Naturvårdsverket därför att vargen skulle sövas ner och flyttas istället för att skjutas.

Den 21 mars släpptes den ut i Kilsbergen utanför Örebro. Men där blev den inte kvar särskilt länge. Istället började den vandra de nära 100 milen genom Värmland till Norge och vidare in i norra Dalarna. I går befann den sig i trakterna runt Idre, farligt nära en sameby på fjället där renarna precis har börjat kalva.

Via sändare följer Naturvårdsverket mycket noga hur vargen rör sig. Myndigheten har en ständig beredskap att gripa in och flytta vargen igen om det skulle behövas. Alternativet – att skjuta den i nödvärn – vill man undvika.

Enligt vad GD erfar kan det den här gången bli aktuellt med en flytt till Hedesundatrakterna. Men inte till det område norr om Hedesunda som länsstyrelsen har pekat ut som lämpligt, utan till ett annat område precis söder om Dalälven. Där sticker en cirka tre kilometer bred udde ut i vattnet norr om Sevallbo.

Stora Enso som arrenderar marken bekräftar att Naturvårdsverket har kommit med en förfrågan om att flytta vargen till just den platsen. Såväl Stora Enso som markägaren Bergvik Skog har gett sitt medgivande.

Naturvårdsverket vill varken bekräfta eller förneka att området är aktuellt.

– Vi diskuterar 3-4 områden. Just nu är det Gävleborg som vi har mest kontakt med, säger presschefen Anneli Nivrén.

Men hon betonar att det inte är säkert att vargen måste flyttas. I går eftermiddag hade den börjat vandra i sydöstlig riktning, bort från samebyn.

Länsstyrelsens föreslagna område norr om Hedesunda är just nu ute på remiss. Som GD berättat har över 900 personer skrivit på mot förslaget. Morgan Larsson som tog initiativet till namninsamlingen är förtvivlad över att en varg nu kan komma att släppas ut ännu närmare hans bostad i Sevallbo.

– Länsstyrelsen har haft informationsmöten runt om i länet och har uppmanat människor att lämna förslag och synpunkter om vargflytt. Så visar det sig att länsstyrelsen inte har något mandat eftersom Naturvårdsverket fattar beslut över huvudet på alla. Om vargen släpps ut på udden kommer den att vandra in förbi tolv djurhållare med får, kor och hästar, säger han.

Myndigheterna är nämligen rätt säkra på att vargen inte kommer att stanna där den släpps ut.

Sara Hommen, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, bekräftar att Naturvårdsverket kan välja en annan plats än den som länsstyrelsen har sett ut.

– De äger frågan. Men vi har ännu inte fått bekräftat att udden är aktuell, säger hon.

Länsstyrelsen anser att området norr om Hedesunda är bäst, bland annat eftersom andelen djurhållare där är något mindre än i övriga södra Gästrikland.

– Men vi ser bara till vad som är bäst rent biologiskt. Vi har inte frågat vad markägaren och jakträttsinnehavaren tycker. Det är möjligt att de har blivit tillfrågade av Naturvårdsverket och sagt nej. Naturvårdsverket måste ha deras medgivande innan vargen kan flyttas, säger Sara Hommen.

Mer läsning

Annons