Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen kommer tillbaka

/
  • Snöfall på påskaftons morgon gjorde delar av Skåne vitt och gav möjlighet till pulkaåkning bakom påskliljorna i Kristianstad.

Misströsta inte. Värmen kommer tillbaka till veckan, enligt SMHI.

På måndag drar en första varmfront in, som visserligen kan ge regn, men på torsdag väntar sol och omkring tio grader.

Annons

Efter miserabelt väder i södra Sverige på långfredagen ser det ut att vända. Snöfallet och regnet i sydöstra Sverige upphör och stora delar av landet får sol. Snöbyar kan dock förekomma i Norrland.

Efter en kall natt med minusgrader i nästan hela landet får vi i dag, påskdagen, lätt snöfall över framförallt södra och mellersta Norrland och mellan noll till fem plusgrader.

SMHI varnade för halka på vissa håll på fredagen och varningen består.

– Det ligger kvar både is och snö från fredagen. Det ska man tänka på, säger Emil Björck, jourhavande meteorolog på SMHI.

En hel del snö föll över Götaland under fredagen och natten mot lördagen, över tio centimeter på vissa håll.

– Men det övergår alltmer från snö till regn när temperaturen stiger.

På måndag rör sig ett nederbördsområde in från sydväst. Det ger regn i södra Sverige men i norra Svealand och södra Norrland snöfall.

På tisdag fortsätter nederbördsområdet upp över hela landet med snöfall längre norrut, men vid södra Norrlandskusten inslag av regn.

April har hittills varit ovanligt kall. För första gången på 20 år kommer landets lägsta temperatur för april att bli lägre än motsvarande för mars, beräknar SMHI.

Den hittills lägsta apriltemperaturen är uppmätt i Nikkaluokta med preliminärt –29,3°. Den lägsta uppmätta temperaturen i mars var –27,4°, också i Nikkaluokta.

Fenomenet är inte unikt men inte heller speciellt vanligt och inträffade senast 1992.

Sedan år 1920 har det hänt sju gånger att april månads lägsta temperatur varit lägre än den lägsta uppmätta marstemperaturen.

Ett mer ovanligt förhållande är att landets högsta temperatur i mars varit högre än motsvarande för april. Detta har bara inträffat åren 1938, 1973 och 1982.

Mer läsning

Annons