Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för skum försäljare

Knackar en julprydnadsförsäljare på din dörr och uppger sig vara dövstum? Då är det läge att vara på sin vakt.

Annons

En person som bor i Ölbo, Hedesunda, berättar om besöket han fick i lördags. En knäpptyst man i 25-30-årsåldern knackade på och räckte fram en lapp. Där stod att han var dövstum och behövde pengar till en operation. Inga kumpaner kunde skymtas i närheten.

Personen som tipsat GD säger att dörrknackaren varit på besök i flera hushåll i bygden. Polisen har dock inte fått några samtal om detta. Men är det ett brott att knacka dörr?

– Nej, men däremot att ljuga och vilseleda för sin egen vinnings skull. Händer det vid ett enskilt tillfälle är det svårt att få lagboken att räcka till. Det är en annan sak om ett flertal personer har vållats obehag av besöken, eller om det går att styrka att det rör sig om en organiserad liga, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Fast i slutändan är det ändå svårt att styrka brott som bedrägeri eller bedrägligt beteende i den här typen av fall. Allting faller på att personer frivilligt överlämnar pengar. Det gäller att vara skeptisk och till 100 procent säker på att den man ger pengar talar sanning om sitt uppsåt.

– Även om man har blivit vilseledd vilar ansvaret på en själv. Man har rätt att säga nej. Som alltid när det gäller dörrknackare ska man vara vaksam. Om man släpper in en främling i sitt hushåll finns alltid risken att denne tar en plånbok eller mobil som ligger i en jacka i hallen. Speciellt i dessa juletider när folk förvarar mer pengar hemma.

Under hösten har polisen i Norrbotten fått flera samtal från människor som har fått påhälsning av dövstumma försäljare. Villaägare i Luleå och Piteå med omnejd har fått ovälkommet besök kvällstid. Den lokala polismyndigheten varnar för att de dövstumma är bedragare, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Rapporter om allt fler inbrott har kommit under de senaste månaderna. Inte minst är det de nordligaste delarna av Sverige som drabbats. Men att dörrknackningarna skulle ha något samband med inbrotten eller om det är en liga som rör sig söderut går inte att säkerställa.

Man har rätt att säga nej. Som alltid när det gäller dörrknackare ska man vara vaksam.

Mikael Hedström

polisens presstalesman

Mer läsning

Annons