Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för vattenplaning

/
  • Den här bilen var sekunden efter det att bilden togs nära att drabbas av vattenplaning i en stor vattensamling i omkörningsfältet på motorvägen västerut mellan Hagaström och Nybo.

Gårdagens kraftiga töväder ledde till trafikproblem på sina håll. Eftersom plogvallarna är kvar längs vägar och gator blir smältvatten ofta kvar på körbanan. På riksväg 80 mellan Hagaström och Nybo västerut råkade bilister ut för vattenplaning eller var nära att göra det.

Annons

– Alldeles nyss fick jag vattenplaning i omkörningsfilen, men det gick bra.

Så sa en bilist som ringde upp GD strax före lunchtid.

Han åker mellan Gävle och Sandviken varje dag och har upplevt smärre problem med vattensamlingar på motorvägen tidigare i vinter, men inte i närheten av den i omkörningsfältet.

När GD körde motorvägen senare fanns många vattensamlingar i höger körfält som täckte delar av körbanan. I vänstra körfältet fanns vatten att tala om bara på en plats, men den vattensamlingen var absolut en trafikfara.

Thomas Haag, chef hos vägentreprenören Peab, säger att han hört att det är en del vatten på motorvägen mellan Gävle och Valbo men inte av den omfattningen att det kan leda till trafikproblem.

– Våra killar har inte åkt vägen västerut än i dag. Ingen trafikant har inte hört av sig tidigare men vi ska naturligtvis titta närmare på vattensamlingen du talar om, säger han när GD ringer upp.

Haag berättar att Peab i höstas gjorde punktinsatser med grävmaskin på den aktuella sträckan. Maskinen grävde bort jord i vägrenen som hindrade regnvatten från att rinna av vägen.

– Nu är det snövallar som hindrar vattnet. Det är en stor apparat att göra något åt detta. Ett sätt kan vara att sätta upp varningsskyltar för vattensamlingen, säger han.

På gator i Gävle och Sandviken bildades också många vattenpölar av varierande storlek och djup. Problemet i tätort är knappast risk för vattenplaning utan snarare att stänka ner oskyddade trafikanter med det saltblandade smältvattnet.

Mer läsning

Annons