Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasalärare upprörd över friskolas lärarjakt

Thoren Business School har sökt efter den fysiklärare som skolan saknar på Vasaskolan i Gävle.

– De har frågat samtliga lärare här, även dem som bara har 20 poäng i fysik och då är man ju inte behörig. Det är obegripligt och väldigt allvarligt, säger läraren Nils-Gunnar Kempe.

Annons

Thoren Business Schools rektor Joacim Swedén tillbakavisar bestämt att man tillfrågat obehöriga lärare.

Nils-Gunnar Kempe är själv lärare i biologi och kemi på Vasaskolan. Han är upprörd över den situation som han tycker att Thoren Business försätter sina elever i.

– Jag är personligen för friskolor, som jag tycker har ett berättigande. Men det som händer på Thoren Business School är förödande för friskoletanken. Den kommunala skolan drabbas till slut eftersom den måste ta hand om elever som hoppar av. Vi har ju haft elever som hoppat av därifrån och kommit till oss för att det inte har fungerat, säger Nils-Gunnar Kempe.

Han är mycket förvånad över att Thoren Business School vill låta eleverna läsa B-kursen i fysik på bara en termin.

– Det går inte på bara en termin. Det är orimligt. Fysik är ett svårt ämne, som kräver goda förkunskaper i bland annat matte. Det finns många frågetecken om hur det går till på den skolan och det är eleverna som far illa. Det tycker jag är för jävligt. Att sedan eleverna dessutom kan behöva gå ett extraår i skolan är bedrövligt. Så här får man bara inte göra. Jag är förvånad över att Skolinspektionen inte ingriper, eller kommunen.

Thoren Business Schools rektor Joacim Swedén förnekar att man tillfrågat obehöriga lärare.

– Vi söker med ljus och lykta efter behöriga lärare som är duktiga. Och ju fortare vi hittar någon sådan, desto bättre. Men exakt hur vi går till väga i rekryteringen, det vill jag inte säga.

Mer läsning

Annons