Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaskolan firar 1 000 terminer

/
  • Madeliene Hedin och Ada Raposas i historiska föreningen har sytt upp djäknedräkter till jubileet.

Vasaskolan firar sin tusende termin i veckorna två.

– Vi bjuder in allmänheten. Det handlar om historia, men kanske mer om det som är nutid och framtid, säger rektor Hans Hultin.

Annons

Utbytet med Kina och andra länder, föreningslivet och en föreläsning om oändligheten. Utbudet på föreläsningarna under jubileet är brett och inkluderar även öppet hus en lördag.

Ada Raposas och Madeliene Hedin är med i det historiska gymnasiesällskapet URD och har firandet till ära sytt upp djäknedräkter. Dem ska de ha på sig under de programpunkter föreningen deltar i.

– Man fick inte visa upp sig, säger Madeliene Hedin och visar upp de höga, grå ullstrumpor som försvinner in under lusselinnet.

– Det var väldigt strikt, säger Ada Raposas.

Förebilden till dräkterna fick de från bilder från Johan III:s begravning 1592.

Vasaskolan grundades som prästskola 1557 under namnet Trivialskolan. Att bli djäkne var ett steg på vägen till att bli präst, men ordet kom senare att också betyda gymnasist.

Förre rektorn Arne Övrelid går i god för jubileet.

– När vi räknat ihop det riktigt ordentligt blir det faktiskt tusen terminer.

Mellan 1557 och 1649 var ett skolår tre terminer och två terminer har ställts in: när Ryssland anföll Sverige vid Gävle 1719 och när skolhuset behövdes till soldater som skadats i Sveriges krig mot Ryssland 1809.

Jubileet startar nästa vecka.

Mer läsning

Annons