Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våtmarker vid Trösken - nytt naturreservat

/
  • Tröskens rikkärr är namnet på det nya naturreservatet vid västra delen av Trösken med omgivande våtmarker och en del skog.
  • Gulyxne, hotad orkidé som nu skyddas vid Trösken.Foto: Peter Ståhl

Vid Trösken växer Europas största bestånd av orkidén gulyxne.

Nu har länsstyrelsen gjort området till naturreservat.

Annons

Tröskens rikkärr heter det nya naturreservatet som omfattar den västra delen av Trösken med omgivande våtmarker och en del skog. Det är på totalt 469 hektar.

Det nya naturreservatet har fått en oregelbunden form.

– Det ser ut som någon sorts sjöhäst på kartan, men det beror på att vi ville ha med alla de viktiga våtmarkerna och åarna som rinner ut i Trösken, men samtidigt inte få med kalhyggena. Det finns väldigt mycket avverkningar runt området. Hade det funnits fler gamla skogar skulle reservatet nog fått en mer regelbunden form, säger Peter Ståhl, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

I det nya naturreservatet finns fina orkidémarker och många ovanliga våtmarksarter. Skalbaggen träsksammetslöpare finns förutom vid Trösken bara på ett par ställen i Uppland. Lärkfalk, brun kärrhök och rördrom finns också i området.

Att våtmarkerna vid Trösken har höga naturvärden har varit känt länge.

– De första inventeringarna gjordes på 1960-talet och redan då talade man om att det vore lämpligt som naturreservat, men sådana här frågor tar ofta tid. Marken köptes in från Bergvik 2008, säger Peter Ståhl.

Delar av naturreservatet är svårframkomliga, men det är ändå många som utnyttjar området för friluftsliv.

– Framför allt är det många som åker båt på Trösken, och skridskor på vintern. Vissa delar av naturreservatet är väldigt blöta, men i andra delar går det bra att ta sig fram, säger Peter Ståhl.

Mer läsning

Annons