Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattentäkt hotas av byggen?

Starten för de planerade byggena av operationshus och parkeringhus på sjukhusområdet i Gävle försenas. Orsaken är osäkerhet kring om byggena hotar den vattentäkt som finns under sjukhuset.

Annons

Landstinget i Gävleborg har beslutat om flera stora byggnadsinvesteringar på sjukhusområdet i Gävle. De projekt som står närmast i tur är ett operationshus för 220 miljoner kronor och ett parkeringshus för 20 miljoner.

De två byggena skulle ha varit i gång vid det här laget. Men byggstarten har försenats sedan det uppstått oklarheter kring om byggena påverkar den för Gävle mycket viktiga vattentäkt som finns under sjukhuset.

Provpålningar har pågått sedan i våras. Gävle Vatten har i samband med dem tagit prover på vattnet.

– Vi vet ännu inte vad provsvaren ger vid handen. Vi hoppas få besked inom någon vecka, säger Leif Lindstrand, chef för X-fastigheter.

Han säger att provtagningsproceduren varit noggrannare och mer tidskrävande än vad landstinget räknade med. Fortfarande tror han att operationshusbygget ska hålla tidsplanen och vara klart halvårsskiftet 2013. Däremot har dröjsmålen inneburit att det nya parkeringshuset kan bli någon månad försenat.

Vad händer om provsvaren ger negativt besked? Stoppas byggena?

– Nej, så illa ska det inte behöva bli. Vi får i så fall hitta en annan byggmetod eller ta fram annan lösning som Gävle Vatten kan acceptera, säger Leif Lindstrand.

Mer läsning

Annons