Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vävarna har lyft i ekonomin

HEDESUNDAFör knappt ett år sedan var Hedesundavävarna i ekonomisk kris. Men nu går det runt och verksamheten ska växa. Stiftelsen har till och med anställt en intendent.

Annons
I februari i år hade stiftelsen närmare 200 000 kronor i förfallna fordringar. För att kunna satsa långsiktigt behövde Hedesundavävarna ett tillskott på 3,5 miljoner. Stiftelsen vände sig till Gävle kommun för att få ett räntefritt lån men fick nej. Läget såg mycket dystert ut men i april fick vävarna en anonym donation på 100 000 kronor och den negativa trenden vände.
- Donationen lyfte den värsta krisen och vi kom på rätt bog. Sen har det varit vanlig hushållsekonomi och mycket ideellt arbete som gällt, berättar stiftelsens ordförande Stig Axrup.

EU-bidrag
Nu har Hedesundavävarna även fått ett EU-bidrag från Lider plus på 200 000 kronor i tre år. Pengar som bland annat ska användas för att utveckla sommarkurserna.
- Vi ska anställa en intendent, Kerstin Bodell. Hon har jobbat ideellt i många år med vävarna. Bidraget räcker till 65-70 procent av hennes lön. Resten får vi gneta ihop.
Stig Axrup har fler glada besked för vävarnas vänner.
- Vi har fått pengar av landstinget för att anställa en arbetslös konstnär eller konsthantverkare. Det blir textilkonstnären Eva Österberg som kommer att vara hos oss på halvtid i ett år. Det blir ett oerhört lyft.
Hedesundavävarna har aldrig tidigare haft någon intendent och när Kerstin Bodell nu tillträder tjänsten vid årsskiftet får vävarna ett ansikte utåt.
- Jag har jobbat med utvecklingsstörda vuxna i konstgrupper och arbetat ideellt med vävarna i fyra-fem år, berättar hon.

Marknadsföring
Hennes uppgift blir bland annat att utveckla sommarlägren, sköta marknadsföringen, försöka få igång helgkurser för personalgrupper från företag och starta någon form av verksamhet för det hundratalet medlemmar som vävarna har.
- En eftermiddag i veckan ska vara öppen för barn som vill väva. Vävningen är det huvudsakliga men det har kommit i skymundan. Och tidigare har vi bara haft öppet på sommaren och inte haft någon kontaktperson. Det ska bli ändring på det nu, säger Kerstin Bodell.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons