Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem drog ur proppen?

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON  Runnit ut. Vid Bönaviken har vattnet dragit sig tillbaka förbi fyren Ytterriskan och nästan tömt Gävlebukten.

GÄVLEEtt ovanligt högtryck spelar oss ett spratt. I vikarna ligger bryggorna långt uppe på land och i Gävlebukten får fartygen vänta på högre vatten.

Annons
Vid södra Norrlandskusten har lufttrycket inte varit så högt sedan december 1946. Högtrycket har pågått någon vecka och har fått konsekvenser för vattennivån.
- Vattnet rinner ut i Nordsjön och Atlanten. På sikt är det positivt med lågt vatten den här årstiden eftersom det gör att det kommer in friskt vatten från Västerhavet. Men då krävs västvindar av stormstyrka under minst en vecka. Rinner det vattnet in är det syrerikt och salt vilket är bra för fisken, berättar Barry Broman, oceanograf vid SMHI.
Att vattnet runnit ut ur Gävlebukten syns inte minst vid Sjöfartsverkets lotsstation i Bönan. Där visar vattenmätaren 45 centimeter under medelvattennivån.
- Vi har en tankbåt i Holmsundsrännan. Djupet måste vara 8,50 meter för att den ska få komma in. Tankbåten ligger på 8.10 meter men eftersom vattendjupet är 45 minus felar det fem centimeter. De ringer då och då och kollar djupet, berättar Birgitta Evaldsson, VTS-operatör vid lotsen.
Vattennivån började sjunka en vecka in i december och den åttonde var den minus 48 centimeter. Natten mot i går var djupet minus 49 men steg fyra centimeter under dagen.
- Förra hösten låg det på plus 80, säger Birgitta Evaldsson.
Vid stränderna syns det tydligt att vattnet dragit sig tillbaka och för den som ännu inte tagit upp båten kan detta innebära att det går att torrskodd få upp den.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons